Gebrek aan passende kleding dwarsboomt vrouwelijke ruimtewandeling

Voor het eerst in de geschiedenis zouden twee vrouwen samen een ruimtewandeling uitvoeren, maar dat historische moment gaat niet door. De reden: het ruimtepak. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn er niet genoeg ruimtepakken in de juiste maat aanwezig in het ruimtestation ISS.

De Amerikaanse astronautes Anne McClain en Christina Koch zouden samen installatiewerk uitvoeren aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS. McClain maakte afgelopen vrijdag ook al een ruimtewandeling. Het bovenstuk van haar ruimtepak moet maat medium zijn, maar daar blijkt maar één van beschikbaar te zijn. Daarom krijgt Koch dat bovenstuk vrijdag. De plek van McClain wordt ingenomen door Nick Hague. Komende maandag is McClain weer aan de beurt met de Canadees David Saint-Jacques.

In ruim een halve eeuw ruimtevaart zijn iets meer dan zestig vrouwen in de ruimte geweest, tegenover bijna vijfhonderd mannen. Valentina Teresjkova uit de Sovjet-Unie was in 1963 de eerste vrouw in de ruimte. In 1984 voerde Svetlana Savitskaja als eerste vrouw een ruimtewandeling uit. Zij en haar opvolgers deden dat tot nu toe altijd in gezelschap van een man. Koch wordt de veertiende vrouw die een ruimtewandeling uitvoert.