Geluksprofessor: “Drukke mensen zijn gelukkiger”

Zoek uit welke leefstijl bij je past en zorg dat je bezig blijft. Dat is het advies van dé geluksprofessor van ons land, Ruut Veenhoven. In Intermediair deelt de emeritus hoogleraar sociale condities in menselijk geluk zijn kennis na tientallen jaren onderzoek.

Veenhoven spreekt niet van geluk, maar van levensvoldoening. Het aller belangrijkste daarvoor is je gezondheid en dan vooral je psychische gezondheid, weet de oud-hoogleraar. "Levensvoldoening gaat er verder om wat jij zelf van je leven vindt. Dan gaat het niet om bepaalde aspecten van je leven, maar het leven als geheel. Levensvoldoening is niet alleen leuk op zichzelf, maar heeft ook allerlei positieve neveneffecten. Uit onderzoek blijkt dat levensvoldoening mensen actiever, socialer en creatiever maakt, wat bijdraagt aan een verhoogde arbeidsproductiviteit," aldus de 76-jarige geluksexpert.

Vriendschappen
Geluk hoeft niet per se uit je werk te komen. "Levensvoldoening kun je uit allerlei factoren halen; je relatie, goede seks, waar je woont, of je mentaal en fysiek gezond bent, vriendschappen, sport en ga zo maar verder. Maar tegengesteld tot wat men denkt, is het effect van arbeidsvoldoening op arbeidsproductiviteit erg klein. Levensvoldoening blijkt meestal meer bepalend voor arbeidsproductiviteit dan tevredenheid met je werk."

Behoefte aan activiteit
Het is volgens Veenhoven wel belangrijk om bezig te blijven. "De kunst is uit te vinden wat voor levensstijl bij je past. Mensen zijn als dieren. Ze hebben behoefte aan activiteit, dat is een biologisch gegeven. Ze vinden het prettig om bezig te zijn, omdat dit meer overlevingswaarde in zich heeft. Het is dus ook niet gek dat we ons continu bezighouden. Er valt ook veel te doen in onze maatschappij en dat lijkt millennials vaak parten te spelen. Zij hebben het op elk gebied druk, en daardoor neemt het risico op burn-outs toe."

Sport
"Het arbeidsleven vertoont veel gelijkenissen met de sport," legt Veenhoven uit. "We doen het niet alleen voor de centjes, maar ook voor de lol. Maar ja, als mensen te veel doen, kunnen ze ook van hun fiets vallen. Een burn-out kun je in dat licht zien als een sportblessure."

Optimum
"Gemiddeld zijn drukke mensen gelukkiger dan slome mensen. Vooral als je op verschillende terreinen actief bent, want zodra je al je eieren in één mandje legt, bijvoorbeeld je werk, ben je kwetsbaarder als het misgaat. Wat ik heb geleerd is dat je moet uitzoeken waar jij op de curve zit van boredom en anxiety. Waar ligt jouw optimum aan activiteit?"

"Een belangrijke graadmeter hierin is hoe prettig je je erbij voelt, niet alleen tijdens je werk, maar ook op andere momenten van de dag. Dat is niet altijd makkelijk in te schatten, want de herinnering van hoe je je voelt en hoeveel je doet, wordt vaak sterk vertekend door hoe je zou willen dat het was."

Bron(nen):   Intermediair