Aanklager NY onderzoekt extra zaken van seksueel geweld Weinstein

Samenleving
door anp
dinsdag, 09 juli 2024 om 18:56
bijgewerkt om dinsdag, 09 juli 2024 om 19:29
anp090724194 1
De openbaar aanklagers in New York onderzoeken extra zaken van seksueel geweld waar voormalig filmproducent Harvey Weinstein zich schuldig aan gemaakt zou hebben. Dit meldden zij dinsdag tijdens een hoorzitting voor een rechtbank in New York. De aanklagers kijken naar deze nieuwe zaken, die nog niet verjaard zouden zijn, in aanloop naar het nieuwe proces tegen Weinstein, dat naar verwachting dit najaar plaatsvindt.
De oud-producent werd in 2020 in New York tot 23 jaar cel veroordeeld voor het seksueel misbruik van twee vrouwen. Die veroordeling werd echter in april teruggedraaid omdat tijdens de rechtszaak meerdere getuigen aan het woord kwamen over wangedrag dat niet tot de aanklacht behoorde. Daarom moet de zaak over.
Weinstein heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Ook dinsdag stelde zijn advocaat voor de rechtbank dat het oneerlijk is dat de aanklagers nieuwe zaken aandragen voor het proces. "We hebben wéér een hotline geopend: 1-800 Get Harvey", stelde zijn raadsman.
Vraagtekens
In Los Angeles werd Weinstein in december 2022 schuldig bevonden aan drie gevallen van verkrachting of seksueel misbruik en veroordeeld tot zestien jaar cel. Zijn advocaten maakten begin juni 2023 bekend in beroep te gaan tegen deze veroordeling. Zij bepleiten dat Weinstein geen eerlijk proces heeft gehad omdat bewijs over de verblijfplaats van een van de vrouwen die hem hebben aangeklaagd op de dag dat het vergrijp plaatsvond niet werd geaccepteerd.
Ook zetten de advocaten vraagtekens bij een zwaarwegende verklaring van een van de vrouwen, een Italiaans model dat onder ede heeft verteld dat Weinstein haar in 2013 tijdens een filmfestival in Los Angeles in zijn hotelkamer een uur lang verkracht zou hebben.
Eenzame opsluiting
Weinstein (72) zit op dit moment vast in eenzame opsluiting in een gevangenis in New York. Volgens zijn advocaten is de oud-producent er fysiek slecht aan toe.
Weinstein maakte in het verleden veel grote blockbusters, zoals Shakespeare in Love en Pulp Fiction. Zijn bedrijf Miramax vroeg in 2018 faillissement aan.