Als tieners seksueel actief zijn, ligt dat niet aan de media

Samenleving
zaterdag, 21 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
'Als tieners veel belangstelling hebben voor seks, ligt dat eerder aan de opvoeding dan aan de media', zegt Laurence Steinberg van de Temple Universiteit in Philadelphia .
Uit eerder onderzoek was gebleken dat kinderen van 12 tot 14 jaar, die veel met seks geconfronteerd worden in de media (films, televisie, muziek en tijdschriften), vaker seks hadden op 16-jarige leeftijd. Steinberg heeft de gegevens opnieuw geanalyseerd en komt tot de conclusie dat destijds voorbijgegaan werd aan het feit dat andere variabelen ook een rol spelen. Als een kind een streng religieuze opvoeding krijgt bv, zal het waarschijnlijk minder pornoblaadjes kopen op 13-jarige leeftijd én minder seksueel actief zijn als 16-jarige. Nadat Steinberg controleerde voor de invloed van een groot aantal variabelen: schoolse prestaties, religie, relaties van de ouders en wat leeftijdsgenootjes denken over seks, bleek er geen verband meer te zijn tussen blootstelling aan seks in de media en de leeftijd waarop jongeren seksueel actief worden.
Vivienne Pattison, directeur van mediawaakhond Mediawatch UK, is niet blij met deze nieuwe inzichten. 'Blootstelling aan seksueel getinte media op jonge leeftijd kan leiden tot een scala van problemen, waaronder een laag zelfwaardegevoel, eetstoornissen en seksueel overdraagbare aandoeningen', weet zij.