Amsterdamse kades en bruggen staan op instorten

Samenleving
door Jeannette Krasdinsdag, 07 juli 2020 om 9:18
anp 416711469
Sommige bruggen in Amsterdam staan op instorten, schrijft het Parool. Vooral de exemplaren die op houten palen zijn gebouwd, kunnen op korte termijn bezwijken.
"Alles wat op hout staat is heel, héél slecht," zegt wethouder Sharon Dijksma tegen de Amsterdamse krant. "We wisten al dat er ernstige verwaarlozing was, maar de laatste onderzoeksresultaten vallen tegen."
Er zijn nu 21 van de 829 bruggen onderzocht. Tien daarvan waren zo slecht dat er direct maatregelen zijn getroffen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Van nog eens zestien funderingen is al bekend dat ze zijn aangetast. Op de lange termijn wordt rekening gehouden met een investering van 2 miljard euro.
De kades zijn er zo mogelijk nog slechter aan toe. De eerste tachtig onderzochte rakken moeten allemaal worden vernieuwd. Sinds de jaren tachtig is er alleen maar bezuinigd op het onderhoud van kades en bruggen.
Behalve dat het groot onderhoud nu enorm duur wordt, kan het ook voor veel overlast zorgen in de stad. "Als we overal tegelijk aan het werk zouden gaan, als dat al zou kunnen, zou de stad geheel vastlopen," aldus Dijksma. "We zullen daar slimme oplossingen voor moeten verzinnen."
Bron(nen): Het Parool