Belgische oude dame gaf al meer dan een miljoen weg

Samenleving
door Admin
dinsdag, 04 augustus 2015 om 14:57
welingelichtekringen header 1
De Belgische Annie Dewaele (90) uit Wielsbeke geeft al jaren haar fortuin weg. "Tegen mijn dood moet al mijn geld op zijn," zegt ze tegen Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Ze heeft geen familie en is tevreden met haar kleine huisje, de 'luxe' van een schoonmaakster en elke dag een bord warm eten. De rest van haar geld, inmiddels meer dan een miljoen, heeft ze weggegeven aan allerlei goede doelen, zoals het Kinderkankerfonds, de Ziekenzorg en twee universiteiten.
Annie was niet rijk. Haar overleden man Jan werkte als gemeentesecretaris en zij was verpleegster. Jan had zoon Karel uit zijn eerste huwelijk, die zij ook als haar zoon beschouwde, maar hij kreeg lymfeklierkanker toen hij 26 was en overleed.
Het echtpaar had verder geen erfgenamen dus besloten ze hun huis en grond te verkopen om de publieke zorgorganisatie OCMW te helpen. "18 miljoen Belgische franken heeft het gekregen en daar heeft het schone bejaardenwoningen mee neergezet", zegt Annie 20 jaar later nog steeds trots.
Gisteren werd ze met 90 rode rozen in de bloemetjes gezet door de toenmalige OCMW-voorzitter Noël Demeulenaere, maar ook door het Kinderkankerfonds, de Ziekenzorg, een gehandicaptenvereniging en de universiteiten van Leuven en Gent. "Zij kregen geld voor hun wetenschappers. Dat is nooit verloren. Om ervoor te zorgen dat mocht Karel nu ziek geworden zijn, hij het wél overleefd had."