De gelukkigste mensen vind je in het oosten van het land: dit is de reden

Samenleving
maandag, 04 maart 2024 om 11:35
bijgewerkt om maandag, 04 maart 2024 om 11:40
anp 477602717
Is het leven in het oosten van het land echt beter? Als je de pas verschenen Veiligheidsmonitor moet geloven wel. De gemeentes Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden komen daaruit als gelukkigste naar voren. De inwoners van de dorpen geven de leefbaarheid een ruime 8.
Geluksprofessor Martijn Burger is niet verbaasd. Zijn onderzoek toonde al eerder aan dat mensen in dorpen over het algemeen gelukkiger zijn dan in steden. Dat komt onder meer door de sterke band die dorpelingen met elkaar hebben. "Het sociale leven van veel stadsbewoners speelt zich niet per se af in hun buurt. In veel dorpen is dat anders. Mensen zijn hier meer op elkaar aangewezen omdat er nu eenmaal minder voorzieningen zijn. In sommige dorpen speelt religie ook een grote rol wat mensen bij elkaar brengt. En de kans dat je elkaar in een dorp buiten op straat tegenkomt is groter dan wanneer je in een flat woont”, vertelt Burger in het AD.
Maar wat ook een rol speelt is dat in steden meer alleenstaanden en migranten wonen. Die zijn doorgaans minder gelukkig. Zo zijn alleenstaanden vaker eenzaam en voelen migranten zich vaak gediscrimineerd en staan ze er financieel relatief slecht voor. Verder is er in dorpen meer natuur, waar mensen blij van worden. "En toch zijn steden in Nederland altijd dichtbij. Mensen in een dorp hebben dus niet de nadelen van de stad zoals drukte en vervuiling, maar wel de voordelen”, besluit Burger.