'Doden door corona-uitbraak VK al boven de 55.000'

Samenleving
door anp
dinsdag, 07 juli 2020 om 11:52
doden door corona uitbraak vk al boven de 55 0001594115774
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is de 55.000 al voorbij. Dat bericht persbureau Reuters, dat zich baseert op gegevens van Britse instanties.
Reuters zocht uit hoe vaak Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus, is genoemd in overlijdensverklaringen. Volgens die optelsom zou eind juni al sprake zijn geweest van 55.398 doden, ver boven het officiële dodental dat nu op ruim 44.000 staat.
Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de landen die wereldwijd het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Zeker 287.000 mensen raakten besmet, veel meer dan in de meeste Europese landen.
Verpleeghuizen
De regering heeft onder meer het verwijt gekregen dat het zich onvoldoende bekommerde om verpleeghuizen. Premier Boris Johnson ligt nu ook onder vuur omdat hij leek te suggereren dat die instellingen medeverantwoordelijk zijn voor de dodelijke uitbraken.
"We hebben te laat ontdekt dat te veel verpleeghuizen de procedures niet echt volgden", zei Johnson maandag. Dat leidde tot woedende reacties uit de zorgsector. Critici klagen dat de regering meer oog had voor ziekenhuizen dan verpleeghuizen, maar die nu wel de schuld geeft.