Politie-acties: geen spoed, dan ook geen politie

Samenleving
door anp
zondag, 02 augustus 2015 om 17:47
geen spoed dan ook geen politie1438530733
Politiemensen reageren vanaf maandag alleen nog op spoedeisende meldingen. Dat betekent dat er geen agenten komen als de veiligheid niet direct in het geding is. Mensen die toch bellen voor geluidsoverlast van de buren, blikschade na een aanrijding of een kat in de boom, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een betere cao.
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet eerder weten dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de politiebonden weer actie gaan voeren. Volgens hem heeft het kabinet extra geld uitgetrokken voor 5 procent loonsverhoging en 500 euro extra als compensatie voor de nullijn waar de agenten al vier jaar op zitten.
Maar de bonden vinden dat Van der Steur zich ,,van de domme houdt en heel goed weet waarom de politie opnieuw actie voert''. Volgens de bonden schetst hij expres een vertekend beeld door met een percentage van ruim 5 procent te schermen.
Extra geld
,,Slechts 2,85 procent hiervan bestaat uit extra geld. De overige 2,2 procent is geld dat hij anders zou hebben uitgegeven aan pensioenpremies voor het personeel'', aldus de bonden zondag in een gezamenlijke verklaring.
De bonden benadrukken dat het ze ook niet alleen om loonsverhoging is te doen voor de politiemensen. Ze willen dat er ook geld beschikbaar komt voor andere eisen.
Zo willen ze afspraken maken over het behoud van de 21 vrije weekenden waar politiemensen nu nog recht op hebben. Ook willen ze dat de piketvergoeding van 1 euro bruto per uur omhoog gaat en dat het politiewerk veiliger en gezonder wordt gemaakt.