In Vinex-wijk blijven stellen langer samen

Samenleving
door anp
vrijdag, 05 augustus 2016 om 2:14
in vinex wijk blijven stellen langer samen1470356604
DEN HAAG (ANP) - Van elke duizend stellen die op 1 januari 2014 in een Vinex-wijk woonden,waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar. Landelijk gezien gingen er meer stellen uit elkaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het CBS ging na of mensen die op 1 januari 2014 op hetzelfde adres woonden een jaar later nog samenwoonden. Hieruit kwam naar voren dat van al deze stellen 3,3 procent een jaar later uit elkaar was. Van de koppels die samenwoonden in een Vinex-wijk was dit 2,6 procent.
Dat de scheidingskans in Vinex-wijken lager is, heeft volgens het CBS te maken met de samenstelling van de bevolking. In de wijken wonen relatief veel gezinnen met kinderen, mensen met een hoog inkomen en een koopwoning en die gaan minder vaak uit elkaar, weet het statistiekbureau: veertien op de duizend in 2014.
Bij stellen met een lager inkomen, met kinderen en die in een huurhuis wonen, was dit drie keer zo veel: 45 op de duizend.
De scheidingskansen in de afzonderlijke Vinex-locaties verschillen niet zo veel. In nagenoeg alle wijken gaat het om 15 tot 35 stellen per duizend inwoners die uit elkaar gaan. Een uitzondering is de wijk Almere Poort in Almere. Hier gingen in 2014 ruim 51 op de duizend stellen uit elkaar. In Almere zelf lag de scheidingskans dat jaar op 38 per duizend.
De analyse van het CBS betrof alleen stellen met mensen tussen de 25 en 55 jaar oud. Dit om de kans te verkleinen dat een koppel niet meer samenwoont vanwege het overlijden van een van de partners.