Koranverbranding in Rotterdam brengt 'Allahu Akbar'-roepende menigte op de been

Samenleving
maandag, 24 oktober 2022 om 12:30
anp 456555661
Een aangekondigde anti-islambetoging van Pegida bracht minstens 150 tegendemonstranten en honderd politieagenten op de been in Rotterdam. Organisator Pegida kwam met slechts twee mensen, een koran, een rookbom en een aansteker opdagen.
Islamitische jongeren schreeuwen 'Allahu Akbar' ('Allah is heilig') in koor, en zwaaien met vlaggen. Er wordt met vuurwerk en eieren richting de ME gegooid. De tegendemonstratie van Bij1 wordt ook bijgewoond door GroenLinks en Socialisten 010, die borden met teksten als 'Boeken steek je niet in brand, gebruik je verstand' omhoog houden.
Pegidaleider Edwin Wagensveld krijgt de kans niet om een meegebrachte koran in de brand te steken, de politie pakt het boek van hem af. Loco-burgemeester Robert Simons had vooraf al aangegeven dat verbranden of verscheuren van heilige boeken 'in principe niet strafbaar gesteld' is, maar dat verbranding van zaken rond een demonstratie niet is toegestaan. “Mocht er alsnog tijdens de demonstratie een Koran verbrand worden, dan zal hier door de politie op een passende wijze tegen worden opgetreden”, schrijft Simons.
Online kreeg Wagensveld veel steunbetuigingen, maar er kwam slechts één iemand opdagen om hem op straat bij te staan. Wagensveld werd onder luid gejuich van de islamitische menigte opgepakt, na de mislukte koranverbranding, het afsteken van een rookbom, en het roepen van beledigende teksten naar de oppositie.
Hier zijn de fanatieke 'Allahu Akbar'-roepende tegendemonstranten in actie te zien: