Meer dan duizend moslims overleden tijdens hadj: Zonder registratie geen recht op verkoeling

Samenleving
donderdag, 20 juni 2024 om 12:14
anp200624113 1
Meer dan duizend moslims zijn dit jaar overleden tijdens de hadj in Saudi-Arabië, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. Ruim de helft van de overledenen waren niet-geregistreerde deelnemers aan de bedevaart naar Mekka, die tijdens de extreme hitte geen toegang kregen tot verkoelde ruimtes en andere faciliteiten.
Geen toegang tot verkoelde ruimtes
De hadj, die vrijdag begon en woensdag eindigde, ging dit jaar gepaard met zeer hoge temperaturen. Het kwik steeg dinsdag volgens de Saudische televisie tot liefst 51,8 graden in de schaduw. Vele gelovigen bezweken aan een zonnesteek. Een Arabische diplomaat zegt tegen AFP dat 658 doden uit Egypte komen. Van hen beschikten er 630 niet over de juiste papieren.
Nederlandse vrouw overleden
De hadj, een van de vijf verplichte zuilen van het islamitische geloof, trok dit jaar ongeveer 1,8 miljoen pelgrims. Van hen komt het merendeel zoals gebruikelijk uit andere landen, waaronder Nederland. Eerder werd bekend dat een Nederlandse vrouw tijdens de hadj onwel is geworden en daarna overleden.
Registratie is prijzig
Pelgrims moeten zich via officiële kanalen registreren, maar in de praktijk houdt niet iedereen zich daaraan vanwege de soms hoge kosten die daarbij komen kijken. Bovendien lukt het niet iedereen de juiste documentatie te verkrijgen. Saudi-Arabië stuurde in aanloop naar de hadj meer dan 325.000 ongeregistreerde pelgrims Mekka uit. Bijna de helft kwam uit het buitenland.