Meeste vrouwen vermoord door (ex-)partner

Samenleving
door anp
donderdag, 27 augustus 2015 om 6:43
meeste vrouwen vermoord door ex partner1440650928
Vrouwen worden vaak vermoord door een partner of door een ex. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij ruim de helft van de vrouwen die de afgelopen vijf jaar werden omgebracht, was een (ex-)partner de dader.
De daders blijken in meer dan 90 procent van de gevallen te handelen uit huiselijke omstandigheden en jaloezie. De meeste vrouwen werden gedood met een steekwapen of werden gewurgd. Ze worden veelal in hun eigen huis vermoord.
In Nederland werden vorig jaar 144 mensen van het leven beroofd, al dan niet met voorbedachte rade. 31 van hen waren vrouwen en 113 slachtoffers waren mannen. Mannen blijken vaker te worden omgebracht door vrienden en kennissen met een vuur- of steekwapen.
Afrekening
Ook kwamen mannen vaker om door een afrekening in het criminele circuit. Tussen 2010 en 2014 werd 13 procent van de vermoorde mannen geliquideerd, tegenover slechts 2 procent van de vrouwen.
Sinds het CBS de moordcijfers in 1996 is gaan bijhouden, is het aantal vrouwen dat is vermoord nooit zo laag geweest als in 2014.
De meeste moorden werden vorig jaar gepleegd in Amsterdam, 23 van de 144 moorden. Opvallend is dat vrouwen vaker werden gedood in Rotterdam.