Oranje wijn is dé dranktrend voor 2022, maar wat is het?

Samenleving
zondag, 26 december 2021 om 13:03
anp 71597249
Zoals vaker met trends beginnen ze in grote steden als New York, Tokio of Londen, maar de oranje wijn begint nu ook onze contreien te veroveren. Wat is het precies?
"Oranje wijn wordt gemaakt door hetzelfde proces als rode wijn, maar dan toegepast bij witte druiven," legt de Antwerpse sommelier Iphy Dubois uit bij Het Laatste Nieuws. "Bij witte wijn worden de witte druiven geperst en wordt het sap meteen gescheiden van de schillen, de pitten en de steeltjes. Bij rode wijn blijft het sap even macereren, of weken, met de schillen, pitten en steeltjes. Als je dat proces toepast bij witte druiven, krijg je dus orange wine. Letterlijk, want het sap krijgt een geel tot oranje kleur.”
De smaak lijkt niet op witte of rode wijn. “De schillen en pitten beïnvloeden het smaakpatroon omdat ze tannines afgeven. In rode wijn zitten ook tannines, maar ik vergelijk het met de tannines in thee. Wanneer je een kop koude thee drinkt, krijg je een droog, zacht samentrekkend gevoel in je mond. Een beetje bitter. Maar oranje wijn kan ook heel verfrissend zijn. Fruitig. Kruidig. Aromatisch. Veel voller en intenser van smaak.”
De populariteit komt onder meer doordat natuurwijnen geliefd zijn. Oranje wijn wordt vaak op ambachtelijke wijze zonder toevoegingen gemaakt, maar het proces is geenszins nieuw. "Wellicht is het zelfs de eerste wijnsoort ooit gemaakt," aldus Dubois. "De techniek ontstond enkele duizenden jaren geleden in Georgië, en verspreidde zich van daaruit naar de rest van de wereld.”
Bron(nen): HLN