Rotterdamse agenten mishandelen man en verzinnen proces-verbaal. Politie negeert beelden

Samenleving
woensdag, 23 november 2022 om 10:11
anp 457163521
De Rotterdamse politie staat er erg slecht op in een strafzaak tegen een lokale garagehouder. Twee politieagenten gaven de man zonder aanleiding een kopstoot, arresteerden hem en zogen een proces-verbaal uit hun duim, blijkt nu uit camerabeelden van het slachtoffer zelf.
De agent is eerder al veroordeeld voor de kopstoot. Nu blijkt dat hij ook heeft gelogen over wat zich heeft afgespeeld bij de 'preventieve fouillering'. De verdachte kwam afgelopen september naar de rechter om zijn camerabeelden te laten zien. De officier van justitie vroeg waarom hij dit nu pas deed. Wat blijkt? De technische recherche had de beelden ingenomen voor onderzoek naar het kopstootincident, maar nooit aan het dossier toegevoegd.
Doelbewust gelogenDe beveiligingsbeelden tonen de verdachte met één hand in het gips en een mitella, terwijl de agent hem mishandelt. De rechter merkt op dat de verdachte juist degene lijkt te zijn die de boel wil sussen. Er is ook van fouilleren geen sprake. Het proces-verbaal is dus vals.
"De enige conclusie die getrokken kan worden is dat de verbalisanten (delen van) dit proces-verbaal doelbewust in strijd met de waarheid hebben opgemaakt", concludeert de rechter. "De rechten van de verdachte op een eerlijk proces zijn op grove wijze geschonden. Het is slechts aan de beveiligingscamera’s van de verdachte te danken dat hij zijn onschuld heeft kunnen aantonen."
Agenten aanklagenDe naam van de 41-jarige Atik Samur wordt na 2,5 jaar eindelijk gezuiverd. Hij gaat aangifte doen tegen de agenten vanwege het valse proces-verbaal: "Ik ben heel blij, hier heb ik twee jaar voor gevochten. Weet u hoeveel klanten ik kwijt ben geraakt door deze actie? Dan kreeg ik mailtjes van klanten die hier al jaren komen en die schrijven: 'ik voel me niet zo veilig bij jullie'. Die zijn ook nooit meer teruggekomen."
De Rotterdamse politie steunde de agent die de kopstoot uitdeelde en beoordeelde het incident als 'proportioneel maar niet professioneel'. Hij kreeg een boete van 250 euro, maar er werden geen disciplinaire maatregelen tegen hem getroffen, ook niet voor het verkeerd opmaken van het proces-verbaal.
Bron(nen): Rijnmond Nieuws