Samsom onder vuur om vluchtelingenplan

Samenleving
door anp
donderdag, 10 september 2015 om 12:53
samsom onder vuur om vluchtelingenplan1441882570
De oppositie heeft PvdA-leider Diederik Samsom onder vuur genomen in het debat over de vluchtelingenopvang in Europa. D66, SP en GroenLinks verweten Samsom dat hij zijn oren te veel naar de VVD heeft laten hangen.
Ze vinden dat de coalitiepartij zich achter het idee van de liberalen heeft geschaard om vluchtelingen straks alleen nog in de regio op te vangen, terwijl de PvdA daar enkele maanden geleden nog tegen was. De coalitie bereikte daarover eerder deze week overeenstemming.
Volgens Samsom gaat het niet om méér maar om betere opvang in de regio. Dat is volgens hem op de lange termijn wel degelijk een oplossing, omdat mensen dan niet meer de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. Vanuit die veilige opvanglocaties kunnen mensen asiel aanvragen voor Europa.
De oppositie wilde weten of de PvdA wel echt extra asielzoekers in Nederland wil toelaten als blijkt dat de Europese lidstaten niet instemmen met het plan van het kabinet over het Europese asielbeleid. Samsom wil dit allebei gebeurt.