Coronawappies stappen over op complotten over voedselcrisis: ‘Voedseltekort komt in de natuur niet voor’

QAnon hebben we vooral in de coronacrisis leren kennen als antivaxers, die er niet vies van zijn er een pedonetwerkje bij te verzinnen. Zonder crisis zijn ze echter nergens, dus storten ze zich op de Oekraïne-oorlog.

De Twitter-accounts van QAnon-aanhangers verspreiden nu steeds meer desinformatie over de voedselcrisis die is veroorzaakt doordat graan Oekraïne niet uit kon. Dat kwam omdat Rusland de Oekraïense havens blokkeerde.

Maar de complot-accounts verspreiden hele andere berichtgeving. Ze stellen dat het Westen de export van graan uit Oekraïne tegenhoudt. Een QAnon-aanhanger schrijft bijvoorbeeld ook dat voedseltekorten in de natuur helemaal niet voorkomen. 'Zij hebben dit veroorzaakt', schrijft de persoon, verwijzend naar de Joden, die vaak als boeman worden aangewezen.

Uit onderzoek van het Network Contagion Research Institute (NCRI) blijkt dat de anti-vaxers en andere complotdenkers uit de coronacrisis steeds meer overstappen op de verspreiding van dit soort berichten. Hoofd van de NCRI, Alex Goldenberg, ziet veel overeenkomsten met de eerdere antivax- berichten. "Sommige meer kleurrijke theorieën weten zelfs de voedselcrisis en de antivaccintheorie aan elkaar te breien."