Marc van Ranst: ‘Elon Musk brengt wetenschap en wetenschappers in gevaar’

Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zich in de afgelopen 24 uur weer van zijn gevaarlijkste kant laten zien. Hij insinueert dat de recentelijk gestopte medisch adviseur van de Amerikaanse president Anthony Fauci (81) vervolgd en berecht moet worden.

Musk manipuleert en zaait graag twijfel door zijn 121 miljoen volgers berichten als deze voor te schotelen: “Mijn voornaamwoorden zijn Vervolging/Fauci.” Volgens hem loog en bedroog Fauci tijdens de coronacrisis en speelde hij met president Joe Biden onder één hoedje. Musk vindt zelfs dat Fauci verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen mensen.

“Tweets zoals deze van Elon Musk zijn zuurstof voor de idioten die nu al jarenlang wetenschappers belagen. Elon Musk brengt wetenschap en wetenschappers in gevaar. Met zijn miljarden kan hij Twitter kopen, maar klasse en verantwoordelijkheidszin blijken uiteindelijk te duur”, aldus de Belgische viroloog.

In de reacties wordt Van Ranst zoals gewoonlijk veelvuldig voor rotte vis uitgemaakt en bedreigd. Hij reageert op de anonieme toetsenbordhelden: “Fauci is een keigoede wetenschapper en een voorbeeldig 'civil servant'. Leer leven met die gedachte.”

En: “Er komt geen vervolging of veroordeling van Anthony Fauci. Zulke hersenspinsels situeren zich enkel af in de breinen van tribunaalfetisjisten. Laakbaar gedrag.”

Maar hij is nog niet klaar: “Jij bent een voorbeeld van die anonieme laffe heldjes die zich gesterkt voelen door anti-science tweets van Elon Musk. Je illustreert mijn punt.”

Het is dweilen met de kraan open. Musk gooit olie op het vuur en de (wetenschappelijke) waarheid is het slachtoffer.