Trainers oneens met actie van arbiter

Edith Schippers, minister van onder meer sport, steunt de actie van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Maar de trainers in de eredivisie kiezen op hun beurt de zijde van collega Robert Maaskant. In Groningen toonde de arbiter de trainer van FC Groningen het bandje met daarop de woorden 'Respect', om hem te herinneren aan de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. 'Volwassen mensen moeten het voorbeeld geven voor jongeren die het allemaal nog moeten leren', meende Schippers. 'Het draait om respect. Natuurlijk worden er op het veld beslissingen genomen, waarvan je soms denkt: waanzin, is die man gek geworden? Maar dan kan je beter naderhand het gesprek aangaan'. Maaskant ergerde zich aan het optreden van Gözübÿük, noemde het een toneelstukje en krijgt nu massaal steun van zijn collega's. 'Een belachelijke actie van de scheidsrechter. Dit is juist respectloos', hekelde Gertjan Verbeek van AZ. En Ronald Koeman van Feyenoord: ,,We slaan nu weer door. Wat is er mis als een trainer of een speler op een normale manier iets zegt van een situatie'. Frank de Boer van Ajax: 'Het was overdreven. Ik vind dat een trainer vanuit de emotie best wat mag zeggen'. Jan Wouters van FC Utrecht: 'Emoties horen bij voetbal en wij trainers weten meestal echt wel waar de grens ligt. Ik heb echt problemen met deze actie van de scheidsrechter. Het ligt er te zeer bovenop'. Ook in het tv-programma van Studio Voetbal stoorde Jan Mulder zich aan de act van de arbiter. 'Hij vestigde hierbij de aandacht niet op de actie Respect maar puur op zichzelf. Hij moet gewoon de spelregels naleven'. De collega-scheidsrechters in het betaalde voetbal toonden zich solidair met Gözübüyük, wiens actie weer eens de voetbalwereld in tweeën deelde.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Niegol

  “wij trainers weten meestal echt wel waar de grens ligt”
  Tja…

  Als eerste, leuk dat jullie dat zelf vinden. Wie zegt dat jullie mening dezelfde is als die van de rest van Nederland?

  Daarnaast hebben jullie een voorbeeld functie. Dat Jullie niet over een bepaalde scheef gaan, is een nuance die bij veel mensen (onder andere degenen die naar jullie opkijken) verloren gaat. Deze mensen zullen de scheids “op zn partijdige bakkes meppen” misschien ook als “niet over de grens liggend” ervaren…

  Er is een scheids, die heeft het recht en de plicht het spel te beoordelen. Laat hem dat dan ook gewoon doen. Natuurlijk zien trainers en spelers soms dingen anders, dat hoort bij voetbal. Soms is dat in je voordeel, soms niet. Schreeuwen naar de scheids, naar je voorhoofd wijzen, luidkeels twijfelen aan de vermogens van de scheids, etc etc voegt niets toe aan voetbal, en zal je team niet aan een overwinning helpen.

 2. Jannie Ooms

  Maaskant had beter gewoon zijn mond kunnen houden en rustig, na de wedstrijd, even met de scheidsrechter moeten praten als hem zo nodig iets van het hart moest.
  Onze voetbalidolen vinden dat commentaar van de zijlijn moet kunnen. Maar dat is het begin van het ondermijnen van het gezag van de scheidsrechter. Het opvoeden van jonge voetballers begint bij de trainer. Als de trainer zich al niet kan beheersen, dan is het logisch dat zijn elftal hem op den duur gewoon nadoet.

 3. RhodBerth

  Helemaal eens met de grensrechters.
  Het is nonsense om kritiek op een scheidsrechter in verband te gaan brengen met het doodschoppen van een grensrechter.

  Kritiek hebben mag, mits normaal verwoord. Geweld kan nooit.
  Je zou hier een sire spotje van moeten maken waarin de boodschap is: “Als je het oneens bent met de scheids dan zeg je dat [beelden Maaskant] maar je blijft met je poten van hem af [beelden stille tocht]”

  In feite sloop je de hele boodschap die eruit moet gaan na de dood van de grens door nu de aandacht op dit soort dingen te leggen. Ontzettend dom en goedkoop.

Reacties niet toegestaan