Ajax door het stof over ongewenst gedrag tegen vrouwelijke werknemers

Vrouwelijke werknemers bij voetbalclub Ajax hebben het niet makkelijk. Ze zijn geconfronteerd met ongewenst gedrag van mannelijke collega's, zo concludeert bureau Bezemer & Schubad, dat in opdracht van de raad van commissarissen de werkcultuur bij Ajax onderzocht. Dat schrijft het FD.

Het ongewenste gedrag loopt uiteen van 'foute grappen en denigrerende of kwetsende opmerkingen, tot een ongewenste arm om de schouder en ander opdringerig gedrag'. Volgens Ajax heeft geen enkele vrouw een klacht ingediend bij vertrouwenspersonen binnen de organisatie 'omdat zij bang zijn voor repercussies'.
Het bureau is ingeschakeld naar aanleiding van de affaire met voormalig directeur Marc Overmars. Hij stuurde dickpics (foto's van zijn geslachtsdeel) naar vrouwelijke werknemers. Het onderzoek, aldus Ajax, 'bevestigt ook de ernstige aard van het eerder gecommuniceerde grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars'. Het gedrag van de oud-topvoetballer is door verschillende vrouwen gemeld. Ook zijn maatregelen getroffen tegen twee andere 'betrokkenen'. Hun namen worden niet genoemd door de club.

President-commissaris Leen Meijaard trekt het boetekleed aan: 'Het spijt ons dat wij deze vrouwen geen veilige werkomgeving hebben kunnen bieden.' Volgens hem maken de meldingen duidelijk 'dat er werk te doen is, zodat voor iedereen duidelijk is dat ongewenst gedrag niet wordt geaccepteerd'. Ook zullen medewerkers moeten leren om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag.

'Goed geschoolde' vertrouwenspersonen
De club stelt een aantal maatregelen te nemen, waaronder meer aandacht voor vertrouwenspersonen. Die moeten 'goed geschoold' zijn, aldus Ajax, en goed bekend binnen de organisatie. Ook moeten leidinggevenden, trainers en begeleiders snappen hoe ze ongewenst gedrag herkennen, en hoe ze er tegen kunnen optreden.

Bron(nen):   FD