Giro-ritwinnaar Girmay naar ziekenhuis: proseccokurk in oog bij prijsuitreiking

Het was een dag van uitersten voor de wielrenner Biniam Girmay. Hij schreef gisteren als eerste Afrikaan een etappe in de Giro d'Italia op zijn naam, maar tijdens de prijsuitreiking ging het mis: Hij raakte gewond aan zijn oog, door de proseccokurk.

De Eritreeër rijdt het hele seizoen al ijzersterk. Gisteren ging hij met de dagzege aan de haal door Mathieu van der Poel te kloppen in de eindsprint. Op het podium ontkurkte hij een enorme fles prosecco, waarbij de kurk precies in z'n linkeroog belandde. Girmay vierde nog wel even zijn feestje met een dichtgeknepen oog, maar moest daarna met de ambulance naar het ziekenhuis.

Teamarts Piet Daneels van Intermarché-Wanty Gobert zei gisteren tegen het Belgische Sporza. "We zijn meteen naar het ziekenhuis van Jesi gegaan. Daar constateerden ze een bloeding in zijn voorste oogkamer. Zo’n bloeding is niet bedreigend voor het oog zelf. Na een nachtje rust moeten we beslissen of hij kan starten. 

Mathieu van der Poel vuurde op de openingsdag ook al de proseccokurk op zijn eigen voorhoofd af na de dagoverwinning. Hopelijk is de rest van het peloton nu gewaarschuwd: altijd de prosecco- of champagnefles van je af houden bij het openen.