Turnsters zetten affaire-Yuri snel van zich af

De turnsters van Oranje moesten dinsdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hun teamfinale turnen, terwijl Nederland in rep en roer was door de affaire rond Yuri van Gelder. De teamgenoot verdween maandag voor straf naar huis na een nachtje stappen in Rio. ,,We hebben het er maandag intern even over gehad. Je moet het wel weten, zeg maar. Aan de andere kant is het dan ook zaak dat je het zo snel mogelijk van je afzet'', vertelde Sanne Wevers, een van de turnsters die het toernooi afsloten als nummer zeven van de wereld.

,,Ik zou het zonde vinden als die affaire een hele grote stempel drukt op dit hele olympische gebeuren. Ik denk dat we zulke knettergoede prestaties neerzetten dat ik hoop dat het ondersneeuwt. Maar ik kan me de impact in Nederland wel voorstellen'', aldus Wevers, die volgende week nog de finale op de balk turnt.

Volgens bondscoach Gerben Wiersma was het voor de turnsters niet eens zo moeilijk om de zaak te laten rusten. ,,Ook dat is een belangrijke succesfactor van de WK in Glasgow geweest. Je hebt zogenoemde aandachtscirkels, een mentaal verhaal. En aandachtscirkel één is je vol focussen op je taak. Cirkel twee is bijvoorbeeld bezig zijn met scores en zo kom je steeds verder weg tot allemaal randzaken'', vertelde Wiersma, die zijn team vrijwel foutloos had zien turnen. ,,Wij komen hier maar voor één ding en dat is presteren. En dat hebben we gedaan.''

Hans Gootjes, technisch directeur van gymnastiekbond KNGU, ging niet in op vragen over Van Gelder. ,,Over de wedstrijd mag je alles vragen. Over Yuri zeg ik niets'', aldus Gootjes.