Beleggers noemen Ajax-directeur Alex Kroes 'heel erg dom'

Sport
dinsdag, 02 april 2024 om 12:09
ajax lijdt over afgelopen seizoen 243 miljoen euro verlies1664299463
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het "heel erg dom" dat Alex Kroes aandelen Ajax kocht in de week voordat naar buiten kwam dat hij de nieuwe directeur zou worden van de voetbalclub, ongeacht of het om handel met voorkennis ging of niet. "Kroes heeft denk ik niet moedwillig gepoogd om een ritje met het aandeel te maken, het was gewoon dom", zegt VEB-directeur en voormalig bestuurder bij toezichthouder AFM Gerben Everts.
Dinsdag kondigde de raad van commissarissen (rvc) van Ajax aan om Kroes per direct te schorsen omdat hij met voorkennis gehandeld zou hebben. Kroes weerspreekt de beschuldiging op LinkedIn en zegt de aankoop juist gedaan te hebben om zo "vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen".
Of het om handel met voorkennis ging en dus om een strafbaar feit, hangt volgens Everts af van de concreetheid van de informatie waarover Kroes beschikte ten tijde van de aankoop. "Als Kroes op de dag van de transactie bijvoorbeeld wist van een voorgenomen besluit, dan is het concreet."
De schorsing van Kroes volgt op een reeks tegenslagen voor Ajax. Zo kwam de club in opspraak nadat directeur voetbalzaken Marc Overmars in 2022 opstapte om grensoverschrijdend gedrag. Zijn opvolger, Sven Mislintat, werd vorig jaar ontslagen toen bleek dat er sprake was van mogelijke belangenverstrengeling rondom de aan- en verkoop van spelers. Uiteindelijk zijn verschillende mensen aan de top van de club opgestapt. Daarnaast gaat het dit seizoen sportief niet zo goed met Ajax. "De komst van Kroes als algemeen directeur werd door aandeelhouders als nieuw begin gezien", stelt Everts. "De rust keert niet terug met een doofpot, maar met volledige openheid en transparantie."
Liegt Ajax of liegt Kroes
In een goed antecentenonderzoek was de aandelenhandel van de geschorste Ajax-directeur Alex Kroes al naar voren gekomen, stelt de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). Toch is het volgens NCD-voorzitter Paul Geraeds de vraag in hoeverre Ajax iets te verwijten valt.
Ajax deed op 15 maart een melding van een aandelenpakket van Kroes. Het is volgens Geraeds onduidelijk of de raad van commissarissen (rvc) wist dat Kroes daarna, kort voor zijn aanstelling, opnieuw Ajax-aandelen had gekocht. "Ik kan me niet voorstellen dat de rvc hem heeft geschorst als ze dit wisten."
Volgens de geschorste directeur Kroes was Ajax wel degelijk op de hoogte van de transactie. De grote vraag is wie de waarheid spreekt, stelt Geraeds. Maar dan nog is het onduidelijk welk signaal Kroes met de aandelentransactie wilde afgeven. "Als je vertrouwen in de club wilt uitstralen, zoals Kroes zegt, moet je die aandelen kopen nadat je in dienst bent getreden, niet de dag ervoor."