Loting voor EK met 24 landen, zonder Oranje

Sport
door anp
zaterdag, 12 december 2015 om 5:05
loting voor ek met 24 landen zonder oranje1449893294
Liefst 24 landen zitten zaterdagavond in de balletjes voor de loting van het EK voetbal, komende zomer in Frankrijk. De Nederlandse inbreng in Parijs komt slechts van Ruud Gullit, die de show presenteert met de Franse oud-international Bixente Lizarazu. Oranje ontbreekt volgend jaar op het EK, net als in 1984 toen het ook in Frankrijk werd gehouden.
Aan het komende toernooi doet een recordaantal van 24 landen mee, acht meer dan aan alle EK's sinds 1996. De vijftiende editie telt vijf debutanten: IJsland, Noord-Ierland, Wales, Albanië en Slowakije. Alleen de Slowaken zitten bij de loting niet in pot 4, met daarin de landen die het laagste staan op de Europese puntenlijst.
Titelverdediger Spanje zit in pot 1, net als gastland Frankrijk, wereldkampioen Duitsland, Engeland, Portugal en België. Pot 2 bestaat uit Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië en Oekraïne, pot 3 wordt gevormd door Tsjechië, Zweden, Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije. Turkije en Ierland zitten samen met vier debutanten in pot 4. Het EK begint op 10 juni in het Stade de France, de locatie waar op 10 juli ook de finale wordt gespeeld.