In vier uur van Londen naar Sydney: binnenkort kan het misschien toch

Een vliegtuig dat zo snel kan dat je binnen vier uur in Sydney bent, het zou natuurlijk ideaal zijn, maar tot nu toe liet de techniek dat niet toe. Daar komt mogelijk verandering in.

Volgens de directeur van de UK Space Agency zou het tegen 2030 mogelijk zijn om in vier uur van Londen naar het Australische Sydney te vliegen. Eerder deze week maakte de ruimtevaartorganisatie bekend dat het de eerste supersonische luchtbrug wil maken tussen de twee wereldsteden. "We hebben een motor ontwikkeld waarmee we die afstand wellicht in vier uur kunnen afleggen", zegt de directeur van de ruimtevaartorganisatie. "We denken dat we de technologie in 2030 in werking kunnen laten gaan."

Een belangrijk onderdeel, het koelsysteem dat oververhitting van de motor moet voorkomen, is al succesvol getest. Er werden snelheden nagebootst van drie keer het geluid. "Een belangrijke mijlpaal", zegt de ontwikkelaar van de zogeheten SABRE-motor. 

De Concorde kon ook al supersonische snelheden halen en vloog in 3,5 uur van Parijs naar New York. Dit vliegtuig stopte echter in 2003 met vliegen na allerlei problemen.