Baanbrekende batterij: elektrische auto in 10 minuten opgeladen

De meeste elektrische auto's doen er nu nog zeker een uur over om geheel op te laden. Het is een van de grootste pijnpunten van elektrisch rijden, maar wetenschappers hebben waarschijnlijk een oplossing: een batterij die in 10 minuten weer vol is.

De onderzoekers van de Pennsylvania State University hebben een lithium-ion-batterij ontwikkeld, die niet alleen in 10 minuten is opgeladen, maar die ook de rijafstand met 300 tot 400 kilometer verlengt. De truc is om de batterij bij een sterk verhoogde temperatuur op te laden. "Niet alleen laadt de batterij sneller op, hij wordt ook korter blootgesteld aan de verhoogde temperatuur, waardoor de levensduur veel langer wordt," aldus onderzoeker Chao-Yang Wang van Penn State.

"De sleutel is om een snelle verhitting te realiseren, anders wordt de batterij te lang blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor hij veel sneller verslijt,' legt de wetenschapper uit. "De korte laadtijd is essentieel voor de massa-adoptie van elektrische auto's, omdat je daarmee de angst bij mensen wegneemt dat ze niet ver genoeg kunnen rijden."

De nieuwe batterijen hebben bovendien een veel langere levensduur. Ze kunnen 2.500 keer worden opgeladen, het equivalent van zo'n 800.000 kilometer rijden. De huidige batterijen kunnen maar 60 keer worden opgeladen bij gebruik van de nieuwe snellaadmethode.

Bron(nen):   The Independent