Volgens onderzoekers loog Intel: er zit nog steeds een lek in chips

Er zit een lek in de processorchips van Intel. Dat ontdekte onderzoekers van de Vrije Universiteit al in mei. Intel zei toen het probleem direct op te lossen. Dat is niet gebeurd. De chips kunnen nog steeds gemakkelijk worden gehackt. Daarover schrijft The New York Times.

Volgens onderzoekers van de VU heeft Intel gelogen over het oplossen van het lek. "Door een gebrek aan gevoel voor urgentie en de wil om alle problemen op te lossen bij Intel voelen wij ons genoodzaakt om onze volledige analyse van de kwetsbaarheden in Intelchips openbaar te maken”, aldus hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging Herbert Bos.

Het probleem van de chips is dat ze informatie vrijgeven die versleuteld hoort te zijn. Het lukt onderzoekers om gegevens, zoals wachtwoorden naar boven te halen. Professionele hackers kunnen dat dan dus ook. Alle chips vanaf 2008 lijden aan het probleem.

Door een update van Intel vorige week ontdekte de onderzoekers dat de kwetsbaarheid van de chips niet al in mei was opgelost, maar pas nu. En nog steeds is het lek niet helemaal gedicht.

Een woordvoerder van het bedrijf heeft toegegeven dat het probleem nog steeds niet helemaal is opgelost. Particulieren zullen niet echt gevaar lopen, omdat het veel expertise vereist om de chips te hacken. Bedrijven lopen meer risico.

Bron(nen):   The New York Times