Het internet splitst zich in tweeën volgens oud-CEO van Google

Je merkt er zelf waarschijnlijk weinig van, maar het internet zal zich in tweeën splitsen. Dat denkt althans de voormalige CEO van Google, Eric Schmidt.

Tegen 2028 zullen internetgebruikers in China en in het westen vrijwel gescheiden van elkaar gebruik maken van het wereldwijde web, zo voorspelt Schmidt op een conferentie.

"Ik denk dat het meest waarschijnlijke scenario geen versplintering is van het internet, maar eerder een splitsing in een door China geleid internet en een niet-Chinese variant geleid door Amerika."

Schmidt verklaart: "Als je naar China kijkt, en ik was daar onlangs nog, dan is de schaal waarop bedrijven en diensten worden gebouwd en welvaart wordt gecreëerd, fenomenaal."

De oud-baas van Google roemt de capaciteiten van China om grote welvaart te vergaren door webdiensten, maar hij spreekt ook zijn zorgen uit over de macht van de leiders in de vorm van censuur.

Veel sociale media, zoals Facebook en YouTube, zijn verboden in het land, maar bedrijven en burgers vinden steeds betere manieren om de censuur te omzeilen. Zo hebben veel bedrijven een account op westerse social media en gebruiken burgers VPN's om toch op verboden websites te kunnen komen.

Bron(nen):   The Independent