Alle boeven opgelet: We zien vanaf 5.000 meter álles wat jullie doen

Slecht nieuws voor wie iets te verbergen heeft. In de VS is met subsidie van het Pentagon een camera ontwikkeld die vanaf 5000 meter hoogte objecten van pakweg 15 centimeter kan onderscheiden.  Het volgen van auto's en personen is voor deze camera geen enkel probleem. Met één camera kun je een middelgrote stad in de gaten houden. Nog mooier: De camera stuurt alle gegevens naar de grond. Daar worden alle data opgeslagen, zodat je kunt terugspoelen om te zien wat er aan een gebeurtenis (bankoverval, inbraak, ongeluk, vechtpartij) vooraf ging. En je ziet wat er daarna gebeurde. Waar gingen de vechtersbazen, daders van de overval of schuldigen aan een auto-ongeluk  naar toe? Een overval in een bank zelf kun je niet filmen maar je ziet wel precies waar de daders vandaan kwamen en daarna naar toe gingen. En je bespaart geld op gewone beveiligingscamera's. De camera, die het werk doet van 100 gewone 'drones',  bestaat eigenlijk uit meer dan 350 kleine camera's die via de computer één beeld maken van een stad maken. In dat beeld kun je inzoomen zodat je een detail kunt uitvergroten.  Het beeld heeft een scherpte van 1,8 gigapixel (1.800 megapixel). Er zijn naast alle voordelen ook nadelen. Hoe zit het met onze privcay als we in onze tuin of op ons dakterras zijn? Ook daar worden we dan ongewild. bespied. Privacy-activisten maken daar nu al rumoer over. En er is de kwestie van kosten: Wie betaalt de drone die de hele dag boven een stad vliegt? Maar los van die bezwaren: Het kán dus. En we weten hoe het gaat met nieuwe technieken: Ze worden snel goedkoper en vroeg of laat worden ze op grote schaal toegepast.

Bron(nen):   Slate  PBS  TecheBlog  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Ik heb zelf geen problemen met dit soort technieken, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die moord en brand schreeuwen over ontoelaatbare orwelliaanse toestanden.

  Als je niets fout doet, heb je niets te vrezen. En god, so what als ik gefilmd word. Dat gebeurt ook al via Google maps en vergelijkbare systemen en via de vele beveiligingscamera’s die je nu ook al om de zoveel meter tegenkomt. Wel moet er een goede wettelijke basis zijn voor het gebruik ervan. Dus alleen inzetten voor opsporingsactiviteiten e.d. En niet iedereen mag zomaar aan de knoppen zitten. En er mag uiteraard nooit binnen de privacy van je eigen huis gefilmd worden. Maar dat lijkt me vooralsnog sowieso onmogelijk.

  Ik zou dergelijke drones in Nederland toejuichen. Camera’s op straat helpen boeven te vangen. Dat hebben we onlangs nog in Eindhoven gezien. Nu nog eens goede straffen invoeren en het komt misschien ooit nog eens goed met de aanpak van criminaliteit.

 2. besserwessie

  Privacy?
  Ik woon in het buitengebied (geen last meer van een moskee ofzo)
  Jaarlijks vliegt de gemeente met een helikopter over en maakt haarscherpe foto’s.
  Je kunt de straatstenen tellen, hoezo privacy?

Reacties niet toegestaan