KPN denkt na over uitzetten 3G-netwerk op lange termijn

KPN denkt erover om op lange termijn niet het 2g-netwerk, maar juist het 3g-netwerk uit te zetten. Dat zegt de projectleider 4g van KPN aan Tweakers. Als KPN een beslissing neemt over welk netwerk uitgezet zal worden op termijn, dan zal dit 'lange tijd van tevoren' worden aangekondigd, zegt Erik Verkouteren. "Dat willen we echt enkele jaren van tevoren vertellen, omdat het zulke grote gevolgen heeft." "Iedereen denkt altijd dat als 4g komt, 3g in de lucht blijft en 2g eruit gaat. Maar je kunt ook redeneren dat 3g zoveel overlap heeft met 4g dat juist die overbodig wordt. Alsof 3g gesandwicht wordt tussen de noodzakelijke netwerken 2g en 4g."  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Adam

  Goed idee denk ik zo op het eerst gezicht.

  Het valt me op dat het 2g signaal verder gebouwen penetreert. Midden in een bedrijfsgebouw heb ik vaak nog wel 2g (edge) ontvangst, maar geen 3g meer. Door 2g in de lucht te houden kunnen mensen op plekken met slechte ontvangst tenminste nog bellen en met lage snelheid data versturen, wat genoeg is voor bijv. Whatsapp of email.

 2. Ron Kersten

  Ze zijn er bijtijds mee om hun eigen glazen in te gooien?

  4G-netwerken zijn nog niet eens in de lucht hier in Nederland.

  Wat KPN nu als “4G” netwerk aan het optuigen is, is volgens mij geen echte 4G maar een 3.9G standaard (LTE) en dat valt dus nog onder de 3G noemer. Beetje vreemd om nu al te roepen dat je dit uit gaat zetten terwijl het nog niet eens landelijk dekkend is en 4G nog helemaal niet productierijp is hier….

  Ik vermoed dat KPN hier verstrikt raakt in zijn eigen marketingpraat: ze suggereren dat LTE wat ze nu uitrollen een echte 4G-standaard is, maar da’s onjuist omdat het geen LTE-Advanced is wat wel volgens de normering betiteld mag worden als 4G.
  Of en wanneer echte 4G hier komt is even afwachten, tot die tijd zal 3G echt nog in de lucht moeten blijven OF ze moeten bedoelen dat ze LTE niet als 3G bestempelen maar dat is volgens de regels een onjuiste benaming.

 3. Cornelis Berend

  Haha, die KPN. Je moet dat megalomane hoofdkantorencomplex in Den Haag eens zien, helemaal opgebouwd uit geleende welvaart. Jammer genoeg houden de telefoonfabrikanten geen rekening met de afschrijvingsstrategie van de KPN. Wat is de zin van 2G aan laten staan en 3G uitzetten als Samsung en Apple besluiten 4G en 3G doen?

 4. Bakker

  Voor de mensen die het niet weten $G is veel sneller dan een 3G netwerk. 4G is 1000Mbit/s en 3G 2Mbit/s dus een gigantisch verschil

Reacties niet toegestaan