Zo kunnen vliegtuigen in coronatijd toch de lucht in

Vliegmaatschappijen zijn hard op zoek naar een manier om passagiers in coronatijd veilig te kunnen vervoeren. Het aanpassen van de vliegtuigstoelen met behulp van plexiglas zou de oplossing kunnen zijn.

De Italiaanse vliegtuigstoelenfabrikant Aviointeriors heeft twee ontwerpen voorgesteld, waarbij passagiers achter kunststof schermen zitten, zodat de kans op besmetting met het coronavirus een stuk kleiner wordt. De ‘Glass Safe methode’ is de goedkoopste oplossing. Hierbij worden doorzichtige kappen over elke stoel geplaatst. Er zit dan altijd plexiglas tussen jou en de passagier naast je.

Meer ingrijpend, maar ook veiliger is de ‘Janus seat’. Daarbij wordt de middelste stoel omgedraaid en krijgen de stoelen aan drie zijden plexiglas. “Door deze opstelling worden de passagiers omringd door een beschermende barrière van transparant materiaal”, legt het bedrijf uit. “Elke passagier heeft zo zijn eigen veilige ruimte, geïsoleerd van anderen.” De 'Janus seat' is wel lastiger in te voeren, omdat nieuwe vliegtuigstoelen eerst moeten worden gecertificeerd.

Passagiers zouden ook moeten worden verplicht om een mondkapje te dragen vanaf het moment dat ze op de luchthaven aankomen totdat ze het gebouw bij aankomst weer verlaten. Dat staat in een advies van de luchtvaartsector aan de Duitse regering.