Waarom techreuzen nog machtiger worden door de coronacrisis

De coronacrisis speelt grote techgiganten als Google en Facebook in de kaart, denken twee experts. "Dit biedt een kans om een andere kant van zichzelf te laten zien door overheden op verschillende niveaus en de samenleving een helpende hand te bieden." Dat leidt wel tot meer macht.

Dat zegt José van Dijck, hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit Utrecht, tegen de NOS. "Ik zie op alle fronten versterking van hun positie", zegt Van Dijck. Ze merkt het ook bij haar eigen universiteit. "We zijn in minder dan een week overgegaan naar online werken. Gevolg is wel dat we toch kozen voor de grote platforms in plaats van te zoeken naar alternatieven, omdat het nou eenmaal goed werkt."

The New York Times schreef begin april al hoe de techreuzen lobbyen om regels die hen niet zinnen ongedaan te maken. "Ik denk dat dit ook bij de Europese Commissie aan de gang is", zegt ze. "Door zich nu in de crisis verantwoordelijk te gedragen, bijvoorbeeld door samen te werken aan het faciliteren van corona-apps, hopen Apple en Google wellicht op latere coulance."

Ook hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, Hans Vedder, verwacht dat de grote techbedrijven sterker uit de crisis komen. We zullen meer dan ooit beseffen dat ze onmisbaar zijn. "Maar dat is eerder een vloek dan een zegen. Het vergroot de kans dat overheden zeggen: jullie zijn nog groter geworden, dus we gaan jullie reguleren. Ik weet niet of de bedrijven daar echt zo blij van worden."

Bron(nen):   NOS