Deze video over Phoneblocks is al 10 miljoen keer bekeken. Zo zou je mobiel moeten werken

Een Nederlandse ontwerper maakte een uitdagende video. Stel dat de mobiele telefoon zou bestaan uit blokjes. De een neemt wat meer batterij, de ander wat meer camera. En als er iets stuk is hoeft niet je hele toestel weg. Realistisch? In ieder geval blijkbaar wel aantrekkelijk  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Het technisch niet haalbaar om een telefoon zo in elkaar te zetten en hem dan ook nog handzaam en snel te maken. En de backpane zal ook vaak vervangen moeten worden door veranderende standaarden. Een gewone telefoon is dus praktischer (want handzamer), goedkoper en waarschijnlijk ook sneller en beter.

  • catchit64

   Het is volgens mij wel haalbaar omdat ook de backpane een van de elementen is die je makkelijk kunt vervangen.
   Ik vrees echter dat het idee onhaalbaar is omdat je nooit van zijn lang zal ze leven fabrikanten als Samsung, Appel en Nokia om maar wat te noemen op een lijn kunt krijgen.
   Uitwisselen van componenten of het naar smaak aanpassen van een toestel zal misschien een product worden van een of twee fabrikanten.

   Het zou wel mooi zijn als iedereen over zijn eigen schaduw heen zou stappen zoals dat is gebeurt is met de uitwisselbaarheid van laders met de USB aansluiting.

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Tegendraads

    Maar diezelfde backpane zorgt voor de noodzaak voor meer chips in de telefoon, waarvoor dan weer meer stroom nodig is, en zo’n backpane is ook geheid een communicatie bottleneck, zelfs als je het aantal pinnen sterk verhoogt. Hierdoor vertraagt de boel enorm. Als je de backpane vervangt door iets wat meer op een moederbord van een PC laat lijken geef ik het net iets meer kans. Dat betekent dus dat er specifieke aansluitingen zijn voor bepaalde functies, zoals de cpu en de signaalverwerkingsmodules. Ook zit je dan vast aan een bepaalde formfactor van de onderdelen. Wel een deel van de modulariteit, maar iets minder flexibel. Wellicht een leuk idee voor een open source achtig project.

    (in antwoord op catchit64)
    • thansch

     Een modulaire opbouw zorgt voor ruimteverlies omdat veel componenten nu eenmaal een bepaalde vorm hebben (meestal niet blokvormig). Daarnaast kun je wel graag je scherm Full HD hebben, maar zal de videochip van je iPhone 3G dat niet trekken. Bij het design zou daarnaast zoveel “vooruit gedacht” moeten worden dat het te duur zou worden.Een leuk idee dus, maar voorlopig niet haalbaar.

     (in antwoord op Tegendraads)
 2. Captain Caveman

  Interessant en naar mijn idee zeker wel haalbaar zo een modulair systeem voor telefoon.
  Een van de grote uitdagingen gaat zeker zijn de contacten die de modules met backplane verbinden, ivm shockresistant bijv

Reacties niet toegestaan