Telefoon opladen via wifi

Twee Amerikaanse studenten van de Duke University hebben een geweldige oplossing bedacht voor een welbekend probleem. Ze hebben een methode ontdekt om smartphones (en andere draagbare apparaten) op te laden via een wifisignaal, zo meldt Inhabitat. Deze methode zou ook nog eens een stuk efficiënter zijn dan de elektrische opladers die we op dit moment gebruiken. Betekent dit het einde van telefoonopladers en externe batterijen? Om de energiegolven van draadloos internet om te zetten in stroom maken de studenten gebruik van ‘metamaterialen’. Naast draadloos internet kan ook de energie van satellieten of geluidssignalen gebruikt worden. De metamaterialen kunnen verder nog gebruikt worden om woningen energie-efficiënte te maken, door bijvoorbeeld metamaterialen aan te brengen op het plafond kunnen deze wifisignalen opvangen die anders verloren zouden gaan. De twee student-ingenieurs achter deze innoverende methode zijn Alexander Katho en Allen Hawkes. Volgens de heren kan opladen via wifi een stuk efficiënter zijn dan de huidige telefoonopladers. Het eerste prototype kreeg het voor elkaar om 7,3 volt aan elektriciteit op te wekken, een doorsnee usb-oplader beperkt zich tot slechts 5 volt. Hawkes en Katho zijn nu hard bezig met het perfectioneren van de technologie. De metamaterialen moeten nog verkleind worden, zodat ze daadwerkelijk verwerkt kunnen worden in smartphones.

Bron(nen):   Inhabitat      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Hoax! Het vermogen dat door een WiFi-ontvanger wordt opgevangen is in de orde van microwatts. Veel te laag om de batterij van een smartphone mee op te laden. Waarschijnlijk doelt het artikel op microcircuits (en nanocircuits) die kunnen inderdaad werken op een paar microwatt en tegenwoordig hebben die circuits ook microbatterijen aan boord.

 2. Templein

  Hoe te denken over de straling? Na hoeveel jaar kennen we de eventuele lichamelijke schade?

 3. Guest

  Ja, het perpetuum mobile bestaat !? Eerst met een WiFi-zender straling opwekken en die daarna omzetten in meer ‘stroom’ dan nodig was om de straling op te wekken. Ik ben geen expert maar dit meurt.
  Ik heb zeker de klok horen luiden maar denk dat kletsmajoor wel weet waar de klepel hangt 😉

 4. Dead Silence

  Slaap lekker. Een usb lader beperkt zich tot 5V omdat dat de standaard is. Dus heeft niets te maken met een limiet. De oplaadstroom is 500 mA. Laders in het stopcontact kunnen een hogere stroom leveren, paar Ampere, maar zijn ook 5V. Via straling energie transporteren kan, maar de energie wordt verdeeld over een deel of de hele ruimte en hiervan zal slechts een gedeelte door te telefoon kunnen worden opgevangen. Het zal zo gering zijn, zeker over grotere afstanden dat het insignificant is. We praten over microWatts of nog minder. Te bedenken dat een LED al een paar honderd mW verbruikt kan je er dus niks mee en er wordt veel energie in de vorm van straling rondgeblazen hetgeen verloren gaat. Wederom een fabeltje.

 5. knier

  Dat heeft Tesla bijna 100 jaar geleden toch al uit gevonden?

Reacties niet toegestaan