5 nuttige doelen voor je oude computer

Wat moet je nu met je oude computer doen zodra je een nieuwe in huis haalt? Hij is zo oud dat niemand hem nog wil hebben: welke opties heb je dan nog? Hieronder een lijstje met 5 verschillende manieren om je oude computer toch nog nuttig te gebruiken.
 1. Gebruik de pc als een opslagserver Mensen die thuis gebruik maken van een draadloos netwerk kunnen de oude computer gebruiken om centraal bestanden te bewaren. Meestal wordt hier een speciale netwerkschijf voor aangeschaft, maar een oude computer werkt net zo goed. Hier kan je bijvoorbeeld de gratis software van FreeNAS voor gebruiken. Vervolgens sluit je de computer aan op je router en kan iedereen binnen het netwerk genieten van wat extra opslagruimte.
 2. Gebruik de pc als muziekspeler Je kunt de oude computer ook aansluiten op een geluidsinstallatie en gebruiken als audio centrum. Zo kun je bijvoorbeeld de Beatport Sync software gebruiken om je computer om te toveren in een ‘JukeBoxPC’. Een centrale muziekbibliotheek met twee verschillende ‘decks’, zodat je een volgend nummer alvast kan klaarzetten voordat de huidige is afgelopen.
 3. Sluit de pc aan op een televisie Een stap verder dan het audio centrum is een volwaardig mediacentrum. Waarmee je naast muziek ook films en foto’s kan bekijken. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de XBMC Media Center software. Het is wel aan te raden om je mediacentrum ook van internet te voorzien, zodat foto’s en informatie automatisch van het internet gehaald kunnen worden. Zo oogt het allemaal wat mooier.
 4. Laat de kinderen kennis maken met een pc Voor gezinnen met jonge kinderen is het ook een mogelijkheid om de kinderen alvast te laten kennis maken met een computer (en eventueel het internet). Zorg ervoor dat de computer beveiligd is met internetfilters. De Doudoulinux software kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de Windows te vervangen door een kindvriendelijk besturingssysteem met leerzame spelletjes.
 5. Laat je ouders of grootouders kennis maken met een pc Veel ouders of grootouders zijn een beetje bang van nieuwe technologieën en zullen niet zo snel zelf de stap maken naar de digitale wereld. Misschien moet je ze daar dan ook een handje mee helpen door ze een oude computer te overhandigen. Zo kunnen ook zij rustig kennis maken met een hele nieuwe wereld. Helaas geen gratis software pakket om de oudjes te ondersteunen.

Bron(nen):   De Morgen      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Er dient wel even te worden vermeld dat oudere pc’s meestal minder zuinig zijn dan nieuwere modellen, en dat derhalve over de looptijd van het gebruik van een PC met een 2e leven het duurder kan uitvallen dan het aanschaffen van een nieuw apparaat. (afhankelijk van het gebruiksdoel en de specificaties)

  • RHK

   In beginsel lijkt het handig om de oude PC aan te houden, maar:
   1. een NAS is goedkoper en stiller/kleiner dan PC als opslagserver
   2. een muziekspeler kun je net zo goed op je nieuwe PC/NAS erbij draaien, een aparte onzuinige/ sta-in-de-weg PC daarvoor gebruiken is onnodig
   3. MediaCenter stelt vaak de nodige eisen aan de Videokaart en processing power, en laat die oude PC daar nou net niet altijd aan voldoen… dat is vaak de reden voor aanschaf van een nieuwe PC.
   4. Voor kinderen is de oude PC vaak wel prima geschikt
   5. Voor ouderen is de oude PC vaak ook prima, mits je zorgt dat besturingssysteem en software legaal gebruikt blijft worden. OpenOffice of LibreOffice zijn gratis alternatieven voor Microsoft Office, eerlijk gezegd heeft niemand die dure Microsoft Office software nodig en in de praktijk zullen deze meeste mensen veelal browsen/mailen en office alleen gebruiken om meegestuurde bijlagen te lezen.
   In alle gevallen moet je er wel rekening mee houden dat een PC onderhouden moet worden en je deze ook veilig en up-to-date moet houden : Windows licentie+Windows Updates+Antivirus/Internet-security+andere software licenties. Draai je geen Windows maar Linux dan moet je dat onderhouden i.p.v. Windows en het is maar zeer de vraag of kinderen/ouderen dat zelf kunnen.

   Ik zeg dus vaak dat je de oude PC prima als backup server kunt gebruiken of als beginners-PC maar je moet dan wel de nadelen van een extra PC met scherm+keyboard+software licenties+updates+antivirus en het hogere stroomverbruik/gezoem voor lief nemen. (een NAS stop je weg in een klein hoekje en die verbruikt en zoemt amper).
   In de praktijk tref ik echter ook heel vaak oude PC’s aan die zonder enige vorm van onderhoud en zonder backups worden gebruikt… totdat… de harde schijf of videokaart sneuvelt en dan is er paniek omdat men er zo afhankelijk van is geworden. Reserve-onderdelen zijn dan vaak niet meer te koop of tegen schandalige prijzen en dan komt er alsnog een nieuwe PC voor de ouderen/kinderen…

   Ik zeg dus niet dat de 5 punten die worden genoemd niet waar zijn, ik plaats er alleen een kritische kanttekening bij.

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Ko

    Ik installeer bij ouderen antivirus software van AVG. Dat is gratis en beschermt best goed.

    (in antwoord op RHK)
 2. Ko

  Jawel hoor. Ook gratis software voor de ouderen. Met het gratis OpenOffice heb je een goede kloon van Word en nog andere programma’s. Maar ook heel goed voor mensen die voor Word niet willen of kunnen betalen.

  • André Somers

   OpenOffice werkt ook prima voor mensen die Word om andere redenen niet willen gebruiken. Betalen is daar maar een deel van de redenen voor.

   Voor de andere toepassingen: meestal is een oude PC niet zo geschikt daarvoor. Voor netwerkopslag is een oude PC te lawaaiig, te onzuinig en te onbetrouwbaar. Hiervoor wil je een stille NAS met daarin een set moderne schijven die elkaar spiegelen. Voor een mediaspeler geldt het stille nog veel meer, en een oude PC kan vaak moderne media niet vloeiend afspelen.

   (in antwoord op Ko)
 3. brijn

  Ik ben ruim over de 60, nou heb ik zelf geen kinderen, maar mijn vrienden zijn bijna allemaal opa’s en oma’s. Nu even goed opletten:

  MIJN GENERATIE HEEFT DE PC EN HET INTERNET UITGEVONDEN!

  Zo dat deed goed. Sla nummertje 5 dus maar over lieverds.

  • Ko

   Ik ben 65 en leerde in 1971 voor het eerst omgaan met computers. Ik had een ‘Home’ computer in 1979, de Apple 2.. Ik kan nog steeds uitstekend overweg met PC’s en moeilijker. Maar.. ik kom inderdaad veel leeftijdsgenoten en nog ouder tegen, die er geen soep van kunnen maken. Óók door seniorencursussen die werkelijk nergens op slaan. En die proberen we dus te helpen, brijn.
   Overigens compters zijn bedacht vóór mij en de basis voor internet is gelegd in de jaren zeventig (ik bedoel internet, het world wide web kwam later). Het is allemaal nog ouder dan u denkt. Kijk maar eens wat Alan Turrng in de jaren 40 doceerde over computers op YouTube.

   (in antwoord op brijn)

Reacties niet toegestaan