NSA werkt aan een computer die alles kan kraken

De Amerikaanse geheime dienst NSA werkt aan een supercomputer. Die is zo ontwikkeld dat het de versleuteling van bijna alle bankcaire en medische gegevens en staatsgeheimen ter wereld kan kraken. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. Nu zijn bestanden nog te beveiligen door ze te versleutelen. De NSA wil daaraan een eind maken, zodat alles leesbaar wordt De zogenoemde kwantumcomputer maakt deel uit van een onderzoeksprogramma met een budget van bijna 80 miljoen dollar (ruim 58 miljoen euro) en zou alle soorten coderingen die worden gebruikt op de meeste beveiligde websites kunnen hacken. Volgens voorzichtige schattingen duurt het nog minstens vijf jaar voordat de NSA een bruikbare kwantumcomputer heeft.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik denk dat de berichtgeving over de NSA met dit soort berichten in de overdrijvingsfase is terecht gekomen. Er wordt wereldwijd door vele instituen voor honderden miljoenen dollars aan fundamenteel onderzoek gedaan dat ooit een kwantumcomputer moet opleveren. En dan zou de NSA met een minibudget van 80 miljoen al heel dicht bij een inzetbare kwantumcomputer zijn? Ik geloof er niets van.

  • utsjaermets

   Een kwantumcomputer is heel snel (als ie er ooit komt). Maar met alleen een snelle computer kun je niets. De intelligentie zit ‘m in de programma’s die door mensen gemaakt worden. De programma’s bestaan al maar vergen nu nog teveel computertijd. Niets bijzonders dus dat verhaal.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. KarlRuprechtKroenen

  Een computer die alles kan kraken is bij gereed zijn alweer achterhaald.

  Het zijn nog steeds mensen die deze machines door middel van code besturen.

  Er mogen dan slimme eningeers rondlopen die voor de NSA werken,de andere slimme lieden lopen elders.

Reacties niet toegestaan