Zijn we straks eindelijk onsterfelijk in de metaverse?

Het eeuwige leven in een virtuele wereld: de voorspelling is er al lang, maar het blijft voorlopig bij toekomstmuziek. Al gaat een Britse startup het nu toch serieus proberen in de metaverse.

Mensen krijgen een avatar die op hen lijkt en op dezelfde manier praat en beweegt als zijzelf. Het bedrijf Somnium Space spreekt van de live forever-modus. Gebruikers kunnen zoveel mogelijk informatie over zichzelf opslaan, waardoor de avatar meer vorm krijgt. Uiteindelijk moet de virtuele persoon niet meer van de echte te onderscheiden zijn.

Oprichter Artur Sychov: "Je zult de virtuele persoon ontmoeten en je zal tijdens de eerste tien minuten niet eens doorhebben dat het eigenlijk AI (kunstmatige intelligentie) is. Dat is het doel." Het bedrijf werkt ook samen met Teslasuit om een vr-pak (virtual reality) te ontwikkelen waardoor het ook lijkt of je de avatars kunt aanraken. Het pak zendt bijvoorbeeld elektrische signalen uit naar de vingers als je iets vastpakt in de virtuele wereld.

Metaverse
De avatars bevinden zich in de metaverse, een virtuele wereld, waarin mensen als digitale figuren kunnen bewegen, praten en leven. Het is een aan elkaar gekoppeld netwerk van driedimensionale digitale ruimtes, die samen een wereld vormen die ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld advertenties, nieuws en verkoop van goederen en diensten. Vorig jaar maakte Facebook-baas Mark Zuckerberg bekend dat hij een metaverse-bedrijf ging maken van zijn socialemediaplatforms. Microsoft is ondertussen ook al bezig met het eeuwige digitale leven in de metaverse.

Maar de technologie staat nog altijd in de kinderschoenen. Startup Somnium Space geeft dan ook toe dat de eerste avatars nog niet heel overtuigend lijken. Naar mate de techniek verbetert, kunnen de avatars steeds beter digitale versies worden van echte personen.