Zo verdienen pubers goud geld met Tetris spelen

Iedereen heeft er wel eens van gehoord of ooit een potje gespeeld: de klassieke computergame Tetris. Het spel is bijna 40 jaar oud, maar nog steeds populair onder jongeren. Een selecte groep spelers verdient er zelfs geld mee.

Verschillende soorten blokjes komen naar beneden en het is jouw taak als speler om ze zo te manoeuvreren dat je volle lijnen wegspeelt. Vier lijnen in één keer vullen, betekent een Tetris en levert de meeste punten op. Gaandeweg gaat het tempo omhoog en normale mensen raken dan het spoor bijster. Maar professionele gamers klikken met een ongelooflijke snelheid de lijnen weg.

Afgelopen jaar is de nieuwe techniek 'rolling' geperfectioneerd. Nu is het hek wat records betreft helemaal van de dam. Door 'rolling' kun je 25 zijbewegingen per seconde uitvoeren, terwijl de 'DAS-spelers' en 'hypertappers', twee andere technieken, bij circa 15 bewegingen per seconde blijven steken.

Op social media-platforms als Twitch en YouTube laten de toppers hun kunsten live of in samenvatting zien aan hun publiek. In E-gaming gaat veel geld om. Tetris is een relatief kleine game, maar spelers als Joseph Saelee en Michael 'Dogplayingtetris' Artiaga hebben veel volgers en kunnen er dus een aardige boterham mee verdienen.

Ook zijn er geldprijzen te winnen bij live en online toernooien en elk jaar wordt in Las Vegas het wereldkampioenschap Tetris georganiseerd.