Doorbraak: eindelijk oplossing voor korte levensduur batterijen

Al decennia zoeken wetenschappers naar een oplossing voor de beperkte levensduur van batterijen. Wetenschappers van Stanford hebben mogelijk de oplossing: pure lithiumbatterijen. Daardoor kunnen ze wel drie keer zo lang mee. De batterijen zijn niet alleen geschikt voor elektronica, maar bijvoorbeeld ook voor het opslaan van zonne- en windenergie op zon- en windloze dagen. En elektrische auto's zouden er bijna 500 kilometer mee kunnen rijden. Het Stanfordteam gebruikt nanotechnologie om de pure lithiumbatterij te ontwikkelen. De huidige batterijen hebben alleen lithium in de elektrolyt, de verbinding tussen de twee polen. In de nieuwe batterijen zit ook lithium in de pluspool. Dat is lastig, omdat daar ook silicium en grafiet inzit, die uitzetten tijdens het opladen. Lithium zet ook uit en kan zelfs de elektrolyt vernietigen. De oplossing daarvoor is een microscopisch kleine tussenlaag om het instabiele lithium te beschermen. De laag zorgt voor een grote verbetering van de efficiëntie van de batterij. Binnen drie tot vijf jaar moeten de batterijen op de markt komen.  

Bron(nen):   USA Today      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  En er zal heel snel een tekort aan lithium zijn.

 2. kletsmajoor

  “Wetenschappers van Stanford hebben MOGELIJK de oplossing: pure lithiumbatterijen”

  Kijk, daar heb je het weer: Weasel Words in de aankondiging van een “doorbraak”. Deze “doorbraak” is alleen nog maar in een laboratoriumopstelling bereikt. Die termijn van 3-5 jaar om het op de markt te brengen zou ik pas geloven als ze een werkend prototype van de complete batterij-stack hebben waarmee ze een familieauto minstens de helft van die beloofde 500 km kunnen laten rijden.

  Wat de feel-good opmerking over het opslaan van wind- en zonneenergie betreft: de capaciteit van deze lithiumcellen is nog steeds ordes van grootte te klein. Verder, bedenk even hoe astronomisch duur zoveel lithiumcellen zouden zijn. Dat moet allemaal betaalt worden in de electriciteitsprijs. En is er wel genoeg lithium?

  • Heldoppantoffels

   Goede vragen! Ik voel mij wat dit betreft soms net zo’n hondje dat een karretje voortrekt omdat hem een worst wordt voorgehouden.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Janneke van Vught

  Wat heb ik nou aan dit bericht. Kom er mee als het beschikbaar is. Ik heb in het verleden al vaker dergelijke onzin gelezen en tot op de dag van vandaag is er niks.
  3 tot 5 jaar is best lang

Reacties niet toegestaan