Boodschap aan Facebook: voor sommigen is een jaaroverzicht heel verdrietig

Het lijkt onwaarschijnlijk als je de tijdlijnen van de meeste Facebookers bekijkt, maar voor sommigen was het afgelopen jaar verschrikkelijk. Zij zitten bepaald niet te wachten op het blijde fotojaaroverzicht van het sociale netwerk. Het immer opdringerige Facebook biedt nu zijn excuses aan, omdat een man wiens dochtertje dit jaar is overleden, zijn jaaroverzicht niet kon vermijden. Wie de afgelopen weken zijn Facebookpagina bezocht, kreeg van Facebook telkenmale het verzoek om een jaaroverzicht in foto's aan te maken met daarbij de standaardtekst: 'Het was een geweldig jaar. Bedankt dat jullie er onderdeel van zijn geweest.' De Amerikaanse Eric Meyer raakte afgelopen jaar zijn 6-jarige dochter kwijt aan kanker. Om daar niet aan herinnerd te worden, maakte hij bewust geen overzicht van het afgelopen jaar. Het lukte hem om de optie te negeren als hij langskwam op zijn tijdlijn of bij de jaaroverzichten van vrienden. Maar Facebook laat niet zomaar los. Uiteindelijk verscheen er toch een foto van zijn dochter met daaronder de tekst: 'Eric, zo zag jouw jaar eruit.' 'Ja, zo zag mijn jaar er inderdaad uit. Toch is het niet erg aardig om mij er zo geforceerd aan te herinneren', schrijft Meyer op zijn blog. Hij vindt dat de programmeurs van Facebook bij de ontwikkeling van het automatisch gegenereerde overzicht rekening hadden moeten houden met droevige gebeurtenissen. 'Degenen die dit jaar iemand verloren, die in het ziekenhuis lagen, een scheiding meemaakten of hun baan verloren. Of degenen die het afgelopen jaar een crisis doormaakten. Zij willen misschien helemaal niet zo'n jaaroverzicht zien.' Jonathan Gheller, productmanager van de Facebook-app, laat weten de pijn die het overzicht veroorzaakte bij de vader te betreuren. Hij neemt de kritiek van Meyer mee bij verbeteringen.  

Bron(nen):   AD      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  FB is erg opdringerig en zou niet automatisch deze overzichten moeten genereren maar de keuze aan de gebruikers laten. Ik erger me kapot aan al die jaaroverzichten van FB vrienden die maar op mijn tijdslijn verschijnen en ook die van mezelf wil ik helemaal niet delen maar ze blijven hem maar pushen. Ik snap deze vader en zijn bezwaren : FB moet stoppen met deze duw-maar-door-hun-strot methodes anders haken er veel mensen voortijdig af.

 2. Templein

  Ik ergerde me vreselijk aan de publieke omroep, NPO 1. Op tweede kerstdag kwam er constant treurig nieuws van het achterliggende jaar als jaaroverzicht.
  Kerstmis is de enige dag/dagen dat het juist gaat over een heuglijke gebeurtenis, de geboorte van enz. Het programma paste niet in die context. Jaaroverzichten horen pas na de kerstdagen gepresenteerd te worden.

  Overigens waren er afgelopen zondag ook op tv constant presentaties over de terroristische aanval of vergissing op de burgers van onder meer Nederlandse afkomst. Vreemd dat programmanet directeuren dat niet beter op elkaar afstemmen.

 3. DoubleUC

  Achter Facebook lopen mensen als een gehoorzame kudde makke, blatende schapen aan. Ik loop er met een gróte boog omheen, en nu zie je waarom. Heel dat Facebook is gewoon nonsens.

Reacties niet toegestaan