Gebouw van vijf verdiepingen rolt uit 3D-printer

Een Chinees bedrijf heeft een gebouw van vijf verdiepingen gemaakt met een 3D-printer. Het is het hoogste bouwwerk tot nu toe dat op dergelijke wijze tot stand is gekomen. WinSun uit Shanghai gebruikte voor de constructie een 3D-printer van 150 meter lang en 6 meter hoog. De grondstof is bouwpuin. Het zou amper een dag hebben geduurd om een verdieping te bouwen, meldt de gespecialiseerde website 3ders.org. De besparing is groot. De totale kostprijs van een gebouw zou door 3D-printing met 80 procent kunnen worden gereduceerd en de bouwtijd wordt gehalveerd. Het bedrijf is nu bezig met een gebouw van 12 verdiepingen. Eerder al printte het een villa met een woonoppervlak van 1.100 vierkante meter. Volgens het bedrijf zijn de gebouwen veilig om in te wonen en te werken.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Dat kan helemaal niet Jeanette, dan zou je een printer van ten minste zes verdiepingen moeten hebben.

  • Apekool

   Net zoals je nu bouwvakkers van 6 verdiepingen nodig hebt om de bovenste stenen te metselen?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Er staat letterlijk “Gebouw van vijf verdiepingen rolt uit 3D-printer “. Dat kan natuurlijk helemaal niet.

    (in antwoord op Apekool)
 2. Windows 8

  Hier een echt artikel + link naar hun website. Er ‘rolt ‘dus helemaal geen gebouw uit Janette !!!

  “De 3D-printer die daarvoor werd gebruikt, is 6,6 meter hoog, tien meter breed en veertig meter lang. In de fabriek van Winsun fabriceert hij de verschillende onderdelen die daarna op de site in elkaar gezet worden. Die onderdelen bevatten meteen ook alle stalen versterkingen en isolatiemateriaal.

  Het bedrijf onthult niet hoe groot de onderdelen kunnen zijn die uit de printer rollen, maar de foto’s op hun website tonen aan dat ze soms behoorlijk uit de kluiten gewassen zijn. De printer wordt aangestuurd via een CAD-ontwerp waarna de onderdelen geprint worden “net zoals een bakker een cake maakt”. De muren blijven hol, met in de spouw een zig-zag-patroon om ze te versterken. Zo blijft er ook ruimte voor isolatie.”

  http://www.zdnet.be/nieuws/160419/eerste-3d-geprint-appartementsblok-staat-in-china/

  http://www.yhbm.com/index.php?m=content&c=index&a=lists&catid=67

  • Burgermans

   Jammer, had ons Jeanette een keer een supervet verhaal, blijkt het weer niet waar te zijn.

   (in antwoord op Windows 8)

Reacties niet toegestaan