Lang leve big data: de baas analyseert of je wel genoeg mailt, belt en vergadert

Hr-analytics, oftewel het personeel in de gaten houden met big data, is de nieuwste trend op hr-gebied. Je baas analyseert gegevens uit je agenda en je e-mail en kan zo concluderen of je wel efficiënt bezig bent. Ahold, ABN Amro en Shell zijn er al mee bezig. Een bedrijf dat software levert voor zulke analyses is Volometrix. Met toegang tot de mailbox en de agenda kan het bedrijf ongeveer de helft van de op kantoor bestede tijd in kaart brengen, schrijft nrc.next. Ook verkoopresultaten en tevredenheidsonderzoekjes gaan in het systeem. Hr-analytics werkt het best voor bedrijven met meer dan duizend werknemers, die meestentijds op kantoor achter hun computer zitten en alles keurig inplannen in hun agenda. Volometrix vergelijkt de resultaten ook met andere bedrijven in de branche, vertelt productmanager Nielsen. Normaal is bijvoorbeeld dat 5 procent van de mensen zit te mailen tijdens een vergadering. Nielsen: 'Als dat 30 procent is, is er misschien een kleine interventie nodig.' Zo ontdekte databedrijf Seagate dat sommige werkgroepen maar liefst 20 uur per week in vergaderingen zaten. Eén ingehuurd consultancybedrijf stuurde Seagate 3.700 e-mails en slokte zeker achtduizend werkuren op. Door analyse van big data kon dit worden aangepakt. Er is natuurlijk altijd het privacy-probleem. Mag je werknemers van zo dichtbij volgen? Volometrix zegt alle gegevens alleen anoniem en op groepsniveau te verwerken, maar het is mogelijk om met de software in te zoomen op individuen. Vooralsnog is er een wet die daar tegen beschermt.

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  “Vooralsnog is er een wet die daar tegen beschermt.” Vooralsnog ja, maar we weten allemaal welke kant dit opgaat; total control. Wat een vreselijke werkomgeving. Logisch dat er wordt toegezien op efficiency, maar dit moet toch in de bedrijfsstructuur te bouwen zijn? Het menselijke aspect verdwijnt wel erg op de achtergrond hier.

  Dit lijkt overigens vooral gericht te zijn op de mensen op de vloer, maar het is eigenlijk een vervanging van de mensen tussen de werknemers en directie, het management. Deze laag zou volledig geschrapt kunnen worden door big data. De directie programmeert de ‘targets’ en werknemers krijgen sturing via meldingen, planning, pep talks en deadlines op de computer. Veranderingen in de markt worden door analisten geüpdatet in het systeem, de targets worden zo automatisch bijgesteld.

 2. Vogelbeest

  Dus als je een javascriptje bouwt dat de illusie wekt dat je wat doet kun je achter je buro liggen slapen en toch een uitstekende beoordeling krijgen. Geweldig!

 3. Burgermans

  Gelukkig voor onze Jeannette en Desiree is hun baas 3huis principieel tegen het in de gaten houden van zijn personeel.

 4. DoubleUC

  De druk op de werknemer wordt wederom fors opgevoerd, maar volgen Ruut Veenhoven (Ruud met een T) zijn wij Nederkanders zeer gelukkig. Gelukkig maar….

 5. Peter Bakker

  “Zo ontdekte databedrijf Seagate dat sommige werkgroepen maar liefst 20 uur per week in vergaderingen zaten. Eén ingehuurd consultancybedrijf stuurde Seagate 3.700 e-mails en slokte zeker achtduizend werkuren op. Door analyse van big data kon dit worden aangepakt.” –

  Wat een slappe voorbeelden. Met een beetje goede managers waren deze problemen allang opgevallen en aangepakt.

 6. Petercas

  Tellen zehet aantal burnouts ook mee?

Reacties niet toegestaan