Stort het internet in over acht jaar?
Een wereld zonder internet is ondenkbaar. Toch is dat precies waar een groep wetenschappers voor vreest. Topingenieurs, fysici en telecombedrijven komen op 11 mei in Londen bijeen in een spoedvergadering.
Ze zijn bang dat de kabels en optische vezels die data naar computers, smartphones en tablets sturen over acht jaar hun limiet hebben bereikt. Daarom moeten bedrijven investeren in meer kabels, maar dat is heel erg duur.
Professor Andrew Ellis, een van de initiatiefnemers van de vergadering, denkt dat het moment snel nadert, waarop er geen extra data meer door een optische vezel kunnen worden gestuurd. "Over acht jaar is het zo ver, dan krijgen we er geen data meer in", aldus Ellis.
Er is nog een ander probleem: het internet verbruikt gigantisch veel energie. Gemiddeld 8 procent van het totale energieverbruik in een land komt voor rekening van internet en dat percentage gaat alleen maar toenemen. Ellis is bang dat er daardoor over vijftien jaar een energietekort zal zijn.
De oplossing moet worden gezocht in zogenoemde 'server farms'. Daar kunnen grote hoeveelheden data worden opgeslagen.
De Morgen
Bron(nen):
Dan moet men ophouden met clouddiensten. Hoeveel procent is daarvan relevante data? Ik zeg minder dan 1%. Overigens stort het niet in. Het groeit niet meer, het wordt trager.
Exact! Click-bait header.
(in antwoord op Dead Silence)Bovendien zitten de snelwegen ook vol. Naar het schijnt storten ze niet in. Het gaat alleen langzamer.
>>Gemiddeld 8 procent van het totale energieverbruik in een land komt voor rekening van internet……
Fout. Dit moet dus zijn: van het elektrische energie verbruik. Ofwel het stopcontact.
30 jaar geleden al dacht men dat de capaciteit van koperen kabels zijn limiet bereikt had. Inmiddels kan het concurreren met glasvezel. Met andere woorden; goed dat wetenschappers bij elkaar komen en goed dat ze er wat op gaan vinden.