Privacywet is er twee dagen. Nu al miljardenclaims voor Facebook en Google

De nieuwe Europese privacywet is sinds vrijdag van kracht en nu al worden er miljarden geëist van Google en Facebook.

Het is de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems, die de claims heeft ingediend. Sinds de invoering van de General Data Protection Regulation (GDPR), zoals de wet voluit heet, moet het voor elke EU-burger duidelijk zijn welke data bedrijven, instanties en sites over hen willen hebben en welke gegevens ze al bezitten.

Volgens Schrems doen Facebook en Google niet genoeg om aan de regels te voldoen. Tegen de Financial Times zegt hij: “Ze weten vast en zeker dat ze de wet schenden. Ze proberen dat niet eens te verbergen.”

“Facebook heeft zelfs accounts geblokkeerd van gebruikers die niet instemden met het privacybeleid. De gebruikers kunnen uiteindelijk enkel kiezen tussen hun account verwijderen of op het knopje ‘ik ben akkoord’ klikken. Dat is geen vrije keuze. Dat doet denken aan het verkiezingsproces in Noord-Korea”, schrijft Schrems in zijn officiële klacht.

Er lopen nu vier rechtszaken tegen respectievelijk Facebook, WhatsApp, Instagram en Google. In totaal wordt er ruim 7,5 miljard euro geëist.

Bron(nen):   Newsmonkey