Britse ingenieurs maken benzine uit lucht

Een bedrijfje in het Noorden van Engeland, Air Fuel Synthesis, beweert dat het een 'air capture'-technologie heeft ontwikkeld, waarmee het synthetische benzine kan produceren op basis van schone lucht en elektriciteit. De vervaardiging van de brandstof verloopt geheel milieuvriendelijk. Het proces van de productie en verbranding van de brandstof is koolstofneutraal. Het proces begint met lucht te blazen in een toren met natriumhydroxide. Dat bindt aan de CO2 in de lucht en vormt natriumcarbonaat. Door elektrische energie toe te voegen aan die stof splitst de kooldioxide en die wordt opgeslagen voor later gebruik. Vervolgens verwijdert een ontvochtiger waterdamp uit de lucht en wordt meer energie toegevoegd om de waterstof- en zuurstofmoleculen te scheiden. Door de waterstof in de juiste verhouding met de CO2 te mengen produceren ze een synthetische gasvormige koolwaterstof. Die kan verder worden verwerkt tot methanol, dat wordt omgezet in synthetische benzine. Die benzine kan rechtstreeks in voertuigen worden gebruikt of vermengd worden met 'gewone' benzine.

                    bron: Air Fuel Synthesis De CEO van het Institution of Mechanical Engineers (IMechE), Stephen Tetlow, noemt de technologie baanbrekend. 'Het biedt een cruciale kans om de CO2-uitstoot te verminderen', zegt hij. De New Scientist wijst op de keerzijde van de medaille. Het hele proces vereist de nodige energie en echte koolstofneutrale benzine kan dan ook alleen geproduceerd worden op basis van hernieuwbare (duurzame) energie, zoals zonne-energie, wind of water.

Bron(nen):   Care2Come  New Scientist  Air Fuel Synthesis  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat is het rendement? M.a.w. hoeveel kilowattuur moet worden aangeleverd om een hoeveelheid brandstof met een verbrandingswaarde van 1 kilowattuur te produceren?

 2. grasspriet

  En zoals met alle milieuvriendelijke en prijsgunstige brandstoffen verdwijnt ook dit weer onder in een la bij de Shell of BP nadat ze het idee hebben afgekocht.

  Het is allang geen geheim meer dat we geen olieprodukten nodig zijn voor brandstof. Evenmin is het een geheim dat grote olieproducenten niet zitten te wachten op zo’n alternatief.

 3. André Somers

  Interessant commentaar bij het New Scientist artikel:

  “Producing 1 Kg of hydrogen by electrolysis of water consumes 50.4 Kw Hrs.

  1 Kg of hydrogen will produce 5.3 Kg of methanol which will, in turn, produce about 3 Kg of gasoline by the MTG process.

  Thus the hydrogen cost alone of this process is about 13 Kw Hr per litre. The higher heating value of gasoline is around 38 Mj per litre, or 10.6 KwHr per litre. In an internal combustion engine of about 30% efficiency you will get about 3 KwHr of useful power by the expenditure of 13 Kw Hr. Electrolytic cells do not like being switched on and off as the sun goes down or the wind drops.

  Snake oil would be a better bet.”

Reacties niet toegestaan