Opmerkelijk: naar een scherm staren toch niet slecht voor tieners

Jarenlang riepen onderzoekers dat jongeren te veel tijd op hun smartphone doorbrachten. Het zou slecht zijn voor hun gezondheid, stress opleveren en zelfs depressief maken. Wetenschappers komen daar nu op terug. Er blijkt toch geen verband tussen schermtijd en welzijn.

Een nieuwe studie spreekt tegen dat excessieve schermtijd tot psychische en fysieke schade leidt bij tieners. Zelfs vlak voor bedtijd zou internetten, gamen of tv kijken niet ongezond zijn voor jonge mensen, zeggen de onderzoekers. Ze trekken de methodologie van eerdere studies in twijfel.

De wetenschappers van de universiteit van Oxford hadden toegang tot data van 17.000 adolescenten uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en Ierland. Ze gebruikten tijdsdagboektechnieken en zelfrapportage. De auteurs stellen dat in eerdere studies vaak enkel gebruik werd gemaakt van zelfrapportage en dat is gevaarlijk, omdat vooral zware gebruikers hun schermtijd onderschatten, terwijl onregelmatige gebruikers de tijd die ze online doorbrengen dan weer overschatten.

Deze dubbele onderzoeksmethode leidde tot heel andere conclusies dan eerdere onderzoeken van onder meer de universiteit van Cambridge. Heel veel tijd doorbrengen achter de computer, op de smartphone of voor de tv is niet schadelijk voor de psychische gezondheid.

Deskundige dr. Max Davie zegt over de nieuwe studie: “De controverse rondom schermgebruik heeft altijd geleden onder een exces aan meningen in verhouding tot data. Dit rapport helpt om dat te corrigeren. De analyse is robuust en suggereert dat het effect zo klein is dat er geen sprake is van een gezondheidsprobleem. De wetenschappers denken zelfs dat schermgebruik vlak voor bedtijd niet slecht is voor je psychische gezondheid,” aldus Davie.

Je hoeft je misschien dus iets minder zorgen te maken als je tienerzoon of -dochter niet weg te krijgen is van zijn of haar smartphone. Vermoedelijk worden ze er niet slechter van.

Bron(nen):   BBC