Facebook is hardleers: het verzamelde ‘per ongeluk’ mailcontacten gebruikers

Het ene schandaal is nog nauwelijks voorbij of het volgende dient zich alweer aan. Facebook is opnieuw in opspraak gekomen, nadat het bedrijf de mailcontacten van anderhalf miljoen gebruikers heeft verzameld zonder daar toestemming voor te vragen. Facebook beweert met droge ogen dat dit per ongeluk is gebeurd.

Het was zakenwebsite Business Insider die de ontdekking deed. Facebook bleek nieuwe gebruikers om de wachtwoorden van hun e-mailaccounts te hebben gevraagd om hun identiteit te verifiëren. Op de pagina die volgde werden alle contacten geïmporteerd. Het was onmogelijk om dit te weigeren.

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat dit is gebeurd. “Vorige maand zijn we gestopt met ons e-mailverificatiesysteem”, klinkt het. “Uit nader onderzoek bleek dat de adresboeken van gebruikers ook per ongeluk naar Facebook werden geüpload. De contactenlijsten zijn niet met anderen gedeeld en we gaan ze verwijderen. Getroffen klanten worden op de hoogte gebracht.”

Het is het zoveelste in een reeks privacy-schandalen. De afgelopen jaren kwam het bedrijf onder meer in de problemen toen gegevens van het sociale netwerk door databedrijf Cambridge Analytica waren misbruikt voor politieke advertenties.