Genoeg gesurft? Zo zet je het internet een standje lager

Je tijd verdoen met YouTube, Instagram of WhatsApp, iedereen heeft er weleens last van. Maar er is nu een oplossing: Myndr, een soort internetschakelaar, waarmee je zelf beslist welke apps en websites je nog kunt openen.

Het is een knop aan de muur met vijf standen: stand 1 schakelt niet alleen social media, maar ook videoplatforms en e-mail uit. Zet je het apparaatje op stand 5 dan is het hele internet toegankelijk. Wil je bijvoorbeeld wel Spotify luisteren, maar geen YouTube kijken dan kies je voor stand 2.

Uniek is dat de websites al ter hoogte van je wifi-netwerk worden geblokkeerd, zodat je op geen enkel apparaat in huis op de voornoemde websites kan. De Nederlandse oprichter van Myndr, Maarten Wolzak, noemt de schakelaar in een persbericht “geen verlengstuk van ouderlijk gezag maar een hulpmiddel om samen bewuster digitaal te leven”. Hij vervolgt: “Want ouders zijn vaak nét zo schuldig aan overmatig gebruik als kinderen. En dan kijk ik zeker mezelf ook even aan." Het apparaat kost 189 euro.