Dit is dé foto: winnaar belangrijke foto-award weigert prijs vanwege gebruik AI-software

Tech, AI, auto
dinsdag, 18 april 2023 om 11:02
anp 462055776
De Duitse kunstenaar Boris Eldagsen heeft met zijn inzending Pseudomnesia: The Electrician de 'creative open category' gewonnen bij de Sony World Photography Awards 2023. Hij geeft de prijs terug, nadat hij toegaf de foto met behulp van Open AI-software te hebben gemaakt.
“Ik heb de inzending gebruikt om de fotowedstrijd op de proef te stellen en een discussie op gang te brengen over de toekomst van fotografie”, zegt Eldagsen. Hij bedankt de jury voor het selecteren van zijn foto en noemt zichzelf een 'cheeky monkey'. “AI-beeldmateriaal en fotografie horen niet met elkaar de strijd aan te gaan in dit soort wedstrijden. Het zijn verschillende entiteiten. AI is geen fotografie, daarom accepteer ik de prijs niet”, aldus de kunstenaar.
Dit is de foto waar het allemaal om draait. Kun jij zien dat deze mensen helemaal niet bestaan en dat de foto volledig is gegenereerd door Open AI-beeldsoftware?
Let op de handen en de vingers, het lukt de software niet goed om handen natuurgetrouw uit te beelden. Soms zit er een vinger te veel aan, of zien de nagels of knokkels er bizar uit. Om maar niet te spreken van de dubbele rij tanden waar de AI soms mee op de proppen komt.
Hier is de paus aan het basketballen. Komt die dunk!
Wil je de Random Face Generator zelf proberen? Genereer hier met één druk op de knop een foto van een niet-bestaand persoon.
Bron(nen): BBC