Varkens blijken nog slimmer dan gedacht: ze gebruiken gereedschap

Varkens behoren tot de slimsten van het dierenrijk. Volgens onderzoekers hebben ze geestelijke vermogens vergelijkbaar met die van een driejarige peuter. Onlangs ontdekte een wetenschapper nog een unieke blijk van de intelligentie van varkens: ze kunnen gereedschap gebruiken.

De Amerikaanse ecologe Meredith Root-Bernstein bezocht in oktober 2015 een dierentuin in Parijs. Daar zag ze hoe een varken een tak oppakte en daarmee een gat maakte in de grond. Bij nadere bestudering bleek dat de beesten ieder half jaar met hun snuit een tak pakten om een kuil te maken voor hun biggetjes.

Normaal gesproken gebruiken varkens enkel hun snuit om een nestje te maken. Dat gaat ook gemakkelijker. Het is dus een raadsel waarom deze dieren een tak pakten. Het gaat om de ernstig bedreigde Visaya-wrattenzwijnen. Waarschijnlijk heeft moedervarken Priscilla voor het eerst een tak gebruikt en de gewoonte doorgegeven aan haar soortgenoten.

Root-Bernstein noemt het een bijzondere ontdekking omdat het gebruik van gereedschap iets is dat varkens delen met mensen. Tegen National Geographic Magazine zegt ze: “De ontdekking brengt ons dichter bij dieren. We denken soms dat alleen mensen hun omgeving manipuleren om hun levens te verbeteren, maar een heleboel andere soorten doen dit ook.”

Vermoedelijk gebruiken wilde zwijnen ook stokken. Eerder ontdekten onderzoekers al dat de dieren stenen tegen schrikdraad duwen om te testen of er stroom op staat.

Bron(nen):   Trouw